НАЧАЛО Други

Лоши новини за пазара – голяма част от търговията с криптовалути може да е фалшива

януари 1, 2023 14:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Лоши новини за пазара – голяма част от търговията с криптовалути може да е фалшива

Ако скандалът около криптоборсата FTX не беше достатъчно лош, за да изплаши всички, освен най-запалените крипто ентусиасти, сега има още по-лоши новини за инвеститорите в криптовалути.

До четири пети от търговията с криптовалути на нерегулирани криптоборси може да е фалшива, показва ново проучване.

Wash търговия на крипто пазарите

За никого не е тайна, че „wash trading“ продължава да тормози криптопазара. Документ, озаглавен Crypto Wash Trading, публикуван от Националното бюро за икономически изследвания (NBER), установи, че огромният брой нерегулирани криптоборси представляват значителна част от wash трейдовете.

Wash търговията е процес, при който търговецът купува и продава ценни книжа (или в случая криптоактиви) с ясната цел да предостави на пазара подвеждаща информация. В някои случаи тези сделки се извършват от търговец и брокер, които се сговарят помежду си, а в други случаи wash сделки се извършват от инвеститори, които действат като купувачи и продавачи на актива.

Изследователската организация с нестопанска цел проучи 29 големи борси, като Binance, Coinbase и Huobi, както и по-малко известни борси за периода от 9 юли до 3 ноември 2019 г.

Въз основа на ранга на уебсайтовете на трети страни, представителността и съвместимостта с API, криптоборсите бяха класифицирани в първо ниво (класирани в топ 700 в раздела за финанси/инвестиции на SimilarWeb) и второ ниво (всички класирани извън топ 960). Бяха проучени сделките с криптоактиви, като Биткойн, Етериум, Лайткойн и XRP.

Авторите са използвали множество подходи за откриване на случаи на wash търговия, които вероятно не са повлияни от „стратегиите на разпръснатите търговци, характеристиките на борсата или спецификите на класа активи“.

Тревожни данни за нерегулираните борси

Установено е, че „wash trades“ са съставлявали до 77.5% от общия обем на търговията на нерегулираните борси, с медиана от 79.1%. Същевременно се наблюдава, че wash сделките на дванадесетте борси от второ ниво са повече от 80% от общия обем на търговията.

В документа се казва:

Първата ни ключова констатация е, че wash trading широко съществува на нерегулираните борси, но отсъства на регулираните борси“, пишат те. „Последователно откриваме аномални модели на търговия само на нерегулираните борси, като борсите от първо ниво се провалят в повече от 20% от тестовете, а борсите от второ ниво – в повече от 60%.

В проучването се посочва, че wash търговията на криптоборсите е положително свързано с цените на криптоактивите в краткосрочен план.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Още един спад при Биткойн? – CoinBureau


Освен това wash сделките се срещат по-рядко в платформи с „по-дълга история на установяване и по-големи потребителски бази.“ Напротив, по-малко популярните борси имат краткосрочни стимули за wash търговия, без да привличат внимание.

Докато настоящите бизнес стимули и системи за класиране подхранват необузданата wash търговия на нерегулираните борси, регулираните борси, които са отделили значителни ресурси за постигане на съответствие и придобиване на лиценз и са изправени пред строги наказания за манипулиране на пазара, извършват малко wash търговия.

Само през първото тримесечие на 2020 г. в проучването на NEBR е регистрирана огромна сума от $4.5 трилиона в wash търговия на спот пазарите, докато същата за пазара на деривати възлиза на $1.5 трилиона.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

DCG продава акции с цел да подпомогне Genesis

Digital Currency Group (DCG) започна да продава дялове в няколко инвестиционни инструмента, управлявани от нейното дъщерно дружество и мениджър на дигитални активи Grayscale и то с голяма отстъпка.

февруари 7, 2023 14:15 2 мин. четене

Genesis предлага кредиторите ѝ да получат поне 80% от средствата си

Новият план за преструктуриране на Genesis, предложен от компанията, Digital Currency Group (DCG) и кредиторите, предвижда кредиторите да получат обратно поне 80% от средствата си.

февруари 7, 2023 13:24 2 мин. четене

Потенциални купувачи проявяват интерес към Hodlnaut

Популярната компания за кредитиране на криптовалути Hodlnaut преговаря за продажбата на своя бизнес и други активи с няколко потенциални инвеститори.

февруари 7, 2023 9:03 2 мин. четене

Andreessen Horowitz (a16z) против предложението за внедряване на Uniswap v3 в BNB Chain

Фирмата за рисков капитал Andreessen Horowitz (a16z) гласува против окончателното предложение за внедряване на последната итерация на Uniswap, Uniswap v3, в Binance Smart Chain (BNB) с помощта на моста Wormhole.

февруари 6, 2023 23:00 2 мин. четене