НАЧАЛО Финтех

Linux разкрива фондация за разработване на дигитални портфейли

14.09.2022 6:45 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Linux разкрива фондация за разработване на дигитални портфейли

Linux Foundation обяви плановете си за нова съвместна инициатива, чиято цел е да подкрепи оперативната съвместимост на дигиталните портфейли, изградени на базата на отворен код.

OpenWallet Foundation (OWF), както се нарича новото начинание, е дело на Даниел Голдшайдер, главен изпълнителен директор на стартъпа за отворено банкиране Yes.com. Сред участниците в инициативата са Okta, Ping Identity, Accenture, CVS Health и OpenID Foundation, както и няколко други публични, и частни организации.

Според прессъобщението това дава на OWF значително влияние, тъй като фондацията се стреми да даде възможност за това, което Голдшайдер нарича “множество портфейли, базирани на общо ядро”.

Новината идва и в момент, когато регулаторните органи по света се стремят да подкрепят конкуренцията чрез налагане на оперативна съвместимост между системите, включително в Европа, която в момента се опитва да въведе оперативна съвместимост на съобщенията.

Еволюцията на дигиталните портфейли

С течение на времето дигиталните портфейли постепенно започнаха да надхвърлят границите на разплащанията, превръщайки се в потенциални заместители на всичко, което бихте могли да съхранявате във физическия си портфейл – например Apple вече позволява на шофьорите да съхраняват шофьорската си книжка в дигитален вид в своите iPhone устройства.

Навлизането на криптовалутите също открива нови случаи на използване на дигитални портфейли, въпреки че различните блокчейн мрежи обикновено са несъвместими. И метавселената – когато и да стане реалност – също ще разчита до голяма степен на оперативна съвместимост и отворени стандарти, така че участниците да могат да извършват плащания и да се идентифицират във виртуални светове.

“Универсалната инфраструктура за дигитални портфейли ще създаде възможност за пренасяне на токенизирана идентичност, пари и предмети от едно място на друго в дигиталния свят”, казва Дейвид Трейт, който ръководи проектите за метавселена и блокчейн в Accenture. “Предстои масивна промяна на бизнес модела и печелившият дигитален бизнес ще бъде този, който спечели доверието за директен достъп до реалните данни в нашите портфейли, за да създаде много по-добри дигитални преживявания.”


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Ето как опитните инвеститори печелят от Сливането на Етериум


Визията на OWF за бъдещето

OWF планира да поддържа безброй случаи на използване, обхващащи идентификация, плащания, дигитални ключове и др. По същия начин, по който имейлите и SMS-ите са оперативно съвместими (хората могат да си изпращат съобщения, дори и да са с различни доставчици на услуги), OWF настоява да се разработи нещо, което нарича “сигурен, многоцелеви двигател с отворен код”, който всеки може да използва за изграждане на дигитални портфейли, които работят добре с други дигитални портфейли.

Струва си да се отбележи, че OWF не възнамерява да разработва самия дигитален портфейл или да създава нови стандарти – става въпрос за насърчаване на съвместните усилия на общността за разработване на отворена основа за всяка организация, която да създава свои собствени дигитални портфейли.

“Ние сме убедени, че дигиталните портфейли ще играят решаваща роля за дигиталните общества”, каза Джим Землин, изпълнителен директор на Linux Foundation. “Отвореният софтуер е ключът към оперативната съвместимост и сигурността.”

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

MasterCard и 1inch си партнират за нова крипто дебитна карта

1inch Network, компания за децентрализирани финанси (DeFi), в сътрудничество с Mastercard и Baanx, представи нова дебитна карта, оборудвана с функционалност за конвертиране на крипто във фиатна валута.

09.04.2024 16:00 1 мин. четене

Цените на тези три AI криптовалути скочиха след слухове за сливането им

Fetch.ai е в процес на обсъждане на потенциалното сливане на токените с SingularityNET и Ocean Protocol в токен ASI, чиято напълно разгърната стойност се очаква да бъде около $7.5 милиарда.

27.03.2024 22:00 1 мин. четене

Tурска банка разширява присъствието си в сектора на дигиталните активи с ново партньорство

Misyon Bank, пионерска необанка в Турция, разширява услугите си в областта на попечителството на дигитални активи и токенизацията чрез партньорство с швейцарския доставчик на попечителство на криптовалути Taurus.

26.03.2024 20:30 1 мин. четене

Robinhood пуска крипто портфейл за Android

Брокерската къща Robinhood разшири достъпа до крипто портфейла си за потребителите на Android. Според съобщението от 20 март приложението Robinhood Wallet вече е достъпно в Google Play.

21.03.2024 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.