НАЧАЛО Финтех

Linux разкрива фондация за разработване на дигитални портфейли

септември 14, 2022 6:45 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Linux разкрива фондация за разработване на дигитални портфейли

Linux Foundation обяви плановете си за нова съвместна инициатива, чиято цел е да подкрепи оперативната съвместимост на дигиталните портфейли, изградени на базата на отворен код.

OpenWallet Foundation (OWF), както се нарича новото начинание, е дело на Даниел Голдшайдер, главен изпълнителен директор на стартъпа за отворено банкиране Yes.com. Сред участниците в инициативата са Okta, Ping Identity, Accenture, CVS Health и OpenID Foundation, както и няколко други публични, и частни организации.

Според прессъобщението това дава на OWF значително влияние, тъй като фондацията се стреми да даде възможност за това, което Голдшайдер нарича „множество портфейли, базирани на общо ядро“.

Новината идва и в момент, когато регулаторните органи по света се стремят да подкрепят конкуренцията чрез налагане на оперативна съвместимост между системите, включително в Европа, която в момента се опитва да въведе оперативна съвместимост на съобщенията.

Еволюцията на дигиталните портфейли

С течение на времето дигиталните портфейли постепенно започнаха да надхвърлят границите на разплащанията, превръщайки се в потенциални заместители на всичко, което бихте могли да съхранявате във физическия си портфейл – например Apple вече позволява на шофьорите да съхраняват шофьорската си книжка в дигитален вид в своите iPhone устройства.

Навлизането на криптовалутите също открива нови случаи на използване на дигитални портфейли, въпреки че различните блокчейн мрежи обикновено са несъвместими. И метавселената – когато и да стане реалност – също ще разчита до голяма степен на оперативна съвместимост и отворени стандарти, така че участниците да могат да извършват плащания и да се идентифицират във виртуални светове.

„Универсалната инфраструктура за дигитални портфейли ще създаде възможност за пренасяне на токенизирана идентичност, пари и предмети от едно място на друго в дигиталния свят“, казва Дейвид Трейт, който ръководи проектите за метавселена и блокчейн в Accenture. „Предстои масивна промяна на бизнес модела и печелившият дигитален бизнес ще бъде този, който спечели доверието за директен достъп до реалните данни в нашите портфейли, за да създаде много по-добри дигитални преживявания.“


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Ето как опитните инвеститори печелят от Сливането на Етериум


Визията на OWF за бъдещето

OWF планира да поддържа безброй случаи на използване, обхващащи идентификация, плащания, дигитални ключове и др. По същия начин, по който имейлите и SMS-ите са оперативно съвместими (хората могат да си изпращат съобщения, дори и да са с различни доставчици на услуги), OWF настоява да се разработи нещо, което нарича „сигурен, многоцелеви двигател с отворен код“, който всеки може да използва за изграждане на дигитални портфейли, които работят добре с други дигитални портфейли.

Струва си да се отбележи, че OWF не възнамерява да разработва самия дигитален портфейл или да създава нови стандарти – става въпрос за насърчаване на съвместните усилия на общността за разработване на отворена основа за всяка организация, която да създава свои собствени дигитални портфейли.

„Ние сме убедени, че дигиталните портфейли ще играят решаваща роля за дигиталните общества“, каза Джим Землин, изпълнителен директор на Linux Foundation. „Отвореният софтуер е ключът към оперативната съвместимост и сигурността.“

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Финтех Новини

Повечето най-влиятелни финтех компании са свързани с крипто

Разрастването на сектора на финансовите технологии залива света като приливна вълна, носейки със себе си портфейли за дигитални плащания, инвестиционни платформи и криптовалутни борси.

септември 21, 2022 10:30 1 мин. четене

Ledger влизат в партньорство с гиганта Best Buy

Компанията, която предлага крипто портфейлите Ledger, си партнира с водещия търговец на дребно на потребителска електроника и софтуерни устройства Best Buy, за да направи портфейлите Ledger леснодостъпни за милиони потребители.

септември 20, 2022 20:45 1 мин. четене

Nasdaq навлиза все по-дълбоко в крипто пространството

Фондовата борса Nasdaq може скоро да стартира услуги за попечителство на криптовалути. Целта на този ход е да се разшири гамата от услуги, предоставяни от оператора в областта на криптовалутите.

септември 20, 2022 17:03 1 мин. четене

ЕЦБ избира Amazon за разработване на дигиталното евро

Технологичният колос Amazon беше избран от Европейската централна банка (ЕЦБ) заедно с още четири компании да окаже съдействие при разработването на потребителски интерфейси, предназначени за дигиталното евро.

септември 19, 2022 10:00 1 мин. четене