НАЧАЛО Алткойни

Ето как опитните инвеститори печелят от Сливането на Етериум

септември 13, 2022 19:03 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето как опитните инвеститори печелят от Сливането на Етериум

Сливането вероятно е най-голямото блокчейн събития за годината ⏤ особено като се има предвид, че Етериум е вторият най-голям цифров актив.

Актуализацията Bellatrix на Етериум вече е завършена ⏤ последната стъпка преди прехода на Етериум от доказателство за работа към доказателство за залог.

Рядко се коментира обаче огромната печалба, която богати вътрешни лица са извлекли от търговците на дребно около Сливането.

Но как по-точно правят това?

1 – Стейкинг като услуга

Ако някой разполага с по-малко от 32 ETH ($54,920 към момента на писане), необходими за активиране на валидаторни ключове в Етериум 2, той не може да участва в добива. Тази дейност е привлекателна за потребители, тъй като изплаща с променлива ставка от 3 до 18% годишно. 

Дори при консервативните 4% годишни награди в дългосрочен план стейкингът позволява на потребителите да трупат още токени, но много инвеститори трябва да използват като услуга.

Съществуват различни услуги за залагане на ETH, които валидират блокове от нечие име и предават част от възнагражденията. Разбира се,  администраторите на тези услуги събират такса, което дава възможност на по-богати пазарни участници да извличат пари от търговците на дребно.

2 – Търговия на стейкнат в Lido Етери

Вторият пример за богати вътрешни лица, които припечелват от търговците на дребно чрез Сливането на Етериум – търговия с делегирани stETH.

Възможността да се участва в стейкинг без минималните 32 ETH очевидно стимулира инвеститорите на дребно да депозират по-малките си позиции в Етериум, които да заложат след това. Най-популярните такива услуги връщат патентован токен “стейкнат ETH” като представяне на тяхната позиция.

Например, най-популярният доставчик на услуги за залагане на Етериум 2 е Lido, който връща на потребителите своя патентован токен, stETH, в замяна на техните депозити в ETH. Администраторите на Lido контролират частните ключове за ETH на стойност $7.7 милиарда, което е една трета от всички Proof-of-Stake ETH.

Lido е емитирала $7.2 милиарда в напълно разредени stETH. Тя твърди, че ETH и stETH би трябвало да се търгуват с паритет 1:1, но фиксацията на цената се нарушава периодично. 

stETH се превърна в първата популярна цел за богатите вътрешни лица, които се възползваха от тази арбитражна възможност. На фона на сривовете на Celsius и Three Arrows Capital през юни 2022 г. ⏤ и двете държаха големи количества stETH ⏤ търговците започнаха да продават stETH на по-ниска цена от ETH. При най-ниската си стойност stETH се продаваше за 9% под стойността на Етериум. Няколко дни по-късно той напълно възвърна привързаността си.

Транзакциите със stETH на стойност десетки милиони долари преминаха, докато той се търгуваше с отстъпка, което позволи на търговците да реализират милиони в печалби за сметка на инвеститорите на дребно в stETH.

По-лошото е, че stETH продължи да възвръща своята обвързаност и да се отвързва от нея, повтаряйки циклите на арбитражна търговия.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Колко ще изкарват Етериум валидаторите след Сливането?


3 – Арбитраж на cbETH

Третият пример е подобен на последния – същите арбитражни възможности са налични с версията на Coinbase за стейкинг на ETH – cbETH.

Токенът със залог на Lido е stETH, а този на Coinbase е cbETH. Има cbETH на стойност над $1 милиард, който губи паритета си към цената на Етериум. 

4 – Lido подкупи

За разлика от Coinbase, Lido позволява на членовете на своята DAO общност да гласуват по въпроси на управлението, избрани от нейните администратори. Гласуването се извършва въз основа на притежавания от Lido т.нар. управленски токен – LDO.

Токените за управление са податливи на подкупи. Тъй като гласуванията са до голяма степен нерегулирани в различните юрисдикции, практиката на подкупване в DAO е често срещана. Толкова редовно се случва, че цяла организация, контролираща $4 милиарда, наречена Convex, съществува почти изключително, за да се възползва от подкупите на друга организация за милиарди долари – Curve.

По подобен начин притежателите на LDO договарят – или направо публикуват – тарифите си, за да склонят гласовете си към най-високата оферта. Това е четвъртият пример за богати вътрешни лица, които извличат пари от търговците на дребно чрез Сливането – подкупване на притежателите на LDO токени, за да действат в техен интерес.

Важно е да се подчертае, че LDO на Lido контролира гласуването за приблизително една трета от всички Proof-of-Stake ETH.

5 – MEV

Петият пример е текущият Miner Extractable Value (MEV) – мярка за печалбите на добиващите в мрежата – която продължава да съществува до завършването на сливането и ще се трансформира в “MEV-Boost” при доказателство за залог. 

MEV (и MEV-Boost) позволяват на богати вътрешни лица систематично да изпреварват сделките (така нареченият front-running), поставяйки в неравностойно положение другите инвеститори, които не могат да си позволят да плащат за скъп, устойчив на MEV софтуер. 

Богатите вътрешни лица и финансовите специалисти ще продължат да използват тези пет тактики, както и много други стратегии и варианти, за да се обогатяват.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

Алткойн скочи с 800% от началото на годината – ще продължи ли възхода?

Крипто аналитикът Майкъл ван де Поуп посочи алткойн с ниска капитализация, който тази година е отбелязал почти 9-кратни печалби, който може би се подготвя за по-нататъшен възходящ импулс.

септември 30, 2023 19:00 1 мин. четене

Добра инвестиция ли е Arbitrum (ARB) в момента?

Измина приблизително седмица, откакто от Arbitrum представиха програмата си за безвъзмездни средства, и мрежата вече отбелязва обещаващи промени, което показва ефективността на стратегията им.

септември 30, 2023 17:00 2 мин. четене

Революционният VC Spectra (SPCT) привлича инвеститори, докато Avalanche (AVAX) и BNB търпят загуби

Експертите анализират три топ алткойна, VC Spectra (SPCT), Avalanche (AVAX) и BNB, в условията на мечи пазар. Прочетете, за да разберете кой може да е най-добрият избор за инвеститорите.

септември 30, 2023 16:20 4 мин. четене

Анализатор споделя прогнозата си за 3 алткойна, позиционирани за възход

Познат под псевдонима “Altcoin Sherpa”, крипто анализатор сподели, че Worldcoin (WLD) може да претърпи увеличение с над 11% спрямо настоящата си оценка.

септември 30, 2023 10:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.