НАЧАЛО Други

Квантовите компютри няма да бъдат заплаха за Биткойн, според доклад на MIT

април 4, 2022 15:15 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Квантовите компютри няма да бъдат заплаха за Биткойн, според доклад на MIT

Неотдавнашен технологичен преглед на MIT се опита да омаловажи краткосрочното значение на квантовите изчисления за Биткойн (BTC) и други криптовалути.

В статия, публикувана на 28-ми март 2022 г., известният американски физик-теоретик Санкар Дас Сарма заяви, че има твърде много шум около наближаването на квантовите изчисления.

Квантов компютър и Биткойн

През последните няколко години учени и анализатори от индустрията постулират възможните последици от квантовите изчисления върху блокчейн технологията като цяло и криптовалутите в частност. Често присъдата е почти единодушна: квантовите изчисления ще имат капацитета лесно да разбият криптографските ключове, осигуряващи крипто, като Биткойн.

Криптографските примитиви, които защитават Биткойн, са изградени върху предполагаемо нерешими математически проблеми. Но се очаква, че квантовите компютри ще имат изчислителната мощност да разрешат тези проблеми и следователно да направят безполезни алгоритми за консенсуси като доказателство за работа (PoW) или доказателство за залог (PoS).

Освен това експертите също така предполагат, че недобросъвестните участници в мрежите могат да използват квантови компютри, за да копаят повече BTC, отколкото обикновените компютри в момента са способни.

Не Изпускай
Топ трейдър споделя интересна прогноза за Биткойн

Хипотетично, ако група копачи трябваше да контролира поне 50% от изчислителната мощност на Биткойн мрежата с помощта на квантови компютри, те биха могли да използват този контрол на мнозинство за всяка злонамерена дейност по свой избор.

Квантовите изчисления все още не са достатъчно напреднали, за да представляват заплаха за Биткойн

Въпреки това, Санкар предполага, че както е в момента, концепцията за квантовите изчисления е по-скоро реклама, отколкото съдържание. Според професора от Университета на Мериленд, все още има дълъг път да се извърви, преди изследователите на квантовите технологии да могат да произведат устройство, достатъчно мощно, за да разбие криптографията, осигуряваща дигитални активи като Биткойн.

Очевидно основният проблем, който пречи на напредъка в квантовите изчисления, е дребният въпрос за квантовата корекция на грешки.

Квантовата корекция на грешки е процесът, чрез който квантовите компютри могат да компенсират [квантовата декохерентност], което се оказва труден проблем за решаване.

В статията си Сарма заяви, че:

Най-модерните квантови компютри днес имат десетки декохериращи физически кубити. Създаването на квантов компютър, който би могъл да разбие RSA кодове от такива компоненти, ще изисква много милиони, ако не и милиарди кубити. Само десетки хиляди от тях биха били използвани за изчисление – така наречените логически кубити; останалото ще е необходимо за коригиране на грешки, компенсиране на [квантовата декохерентност].

Докато използваните днес кубитни системи са важен технологичен етап, Сарма вярва, че те все още не доближават жизнеспособните квантови изчисления до реализация.

Трудността при копаене на Биткойн достига най-висока стойност за всички времена

Същевременно трудността на копаене на Биткойн скочи до най-високите си стойности за всички времена от 28.587 трилиона. Увеличението на трудността идва скоро след като миньорите пуснаха в обращение 19-ия милионен BTC.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ
Украйна набира над $600,000 чрез продажби на NFT за възстановяване на културни обекти

С максимално предлагане от 21 милиона BTC, сега остават само 2 милиона монети за копаене. Това означава, че останалите BTC блокове постепенно ще изискват по-голяма изчислителна мощност за копаене, тъй като стават все по-оскъдни.

Междувременно цената на Биткойн продължава да се покачва над $45,000, тъй като се движи на вълната от подобрени пазарни настроения.

Към момента на писане, Биткойн се търгува на цена от $46,599. Това е увеличение от 3.24% спрямо предишните нива от последните 24 часа. През същия период от време BTC регистрира обем на търговия от $34 милиарда и имаше пазарна капитализация от близо $886 милиарда, което го прави най-голямата и най-ценна криптовалута досега.

Наблюдателите на пазара ще продължат да следят развиващата се ситуация в Украйна, за да видят как тя може да повлияе на криптовалутите, но новините за гарантираната сигурност на Биткойн, поне в краткосрочен план, трябва да успокоят страховете на инвеститорите, причинени от свръх сензацията на предстоящия ефект на квантовите изчисления върху крипто.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Марк Кюбан разкрива в кои малки алткойни инвестира

В ново интервю за Altcoin Daily инвеститорът от Shark Tank разказва на водещите Арън и Остин Арнолд за половин дузина криптоактиви с ниска капитализация в портфейла си, включително за произлезлия от Bored Ape Yacht Club (BAYC) ApeCoin (APE). Един от алткойните в портфолиото на Кюбан е Klima DAO (KLIMA). Klima DAO е проект, предназначен да […]

август 9, 2022 13:45 1 мин. четене

Крипто заемодателят Hodlnaut замразява тегленията и депозитите

Платформата за крипто кредитиране Hodlnaut спря тегленията при очевидна криза на ликвидността.

август 8, 2022 19:38 1 мин. четене

690% ръст в продажбите на NFT колекцията CryptoDickbutts

Минималната цена на CryptoDickbutts от третата серия се повиши, тъй като видни влиятелни личности се похвалиха със своите DickButt чанти и похвалиха общността на CDB.

август 8, 2022 13:48 1 мин. четене

Voyager Digital обяви възстановяване на клиентските тегления

Изпадналата в затруднение платформа за крипто кредитиране Voyager Digital обяви плановете си да възобнови тегленията за клиентите си тази седмица, след като подаде молба за обявяване в несъстоятелност миналия месец.

август 8, 2022 10:40 1 мин. четене