НАЧАЛО Други

Кризата с недвижимите имоти в Китай се задълбочава: Разпродажба на акции за $12 милиарда

септември 1, 2023 18:01 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Кризата с недвижимите имоти в Китай се задълбочава: Разпродажба на акции за $12 милиарда

През август чуждестранните инвеститори се отказаха от китайски акции за историческата сума от $12 милиарда, предизвикано от нарастващите опасения за забавянето на икономическата активност на страната и задълбочаващата се криза в сектора на недвижимите имоти.

Въпреки уверенията на китайското правителство да подкрепи пазара на недвижими имоти, производственият сектор на страната преживя петия си пореден месец на свиване. Обикновено този сектор допринася за една четвърт от годишната икономическа активност.

Освен това напрежението между Китай и Съединените щати обезкуражи западните инвеститори да разглеждат китайски активи, като министърът на търговията Джина Раймондо определи Китай като “непривлекателна инвестиционна дестинация“.

Изчисленията на “Financial Times” показват, че офшорните търговци са продали акции, регистрирани на фондовите борси в Шанхай и Шънджън, на стойност близо $12.4 милиарда, което представлява най-високото месечно освобождаване от акции от 2014 г. насам.

Недоволството на инвеститорите пренасочи вниманието им от широките мерки за икономическо стимулиране към по-целенасочена подкрепа за строителните предприемачи – стъпка, която китайските лидери се колебаеха да предприемат. Нараснаха и опасенията относно растежа на БВП на Китай и повишените политически рискове в американско-китайските отношения.

Неотдавнашните събития допълнително засилиха опасенията за сектора на недвижимите имоти, като известни строителни предприемачи като Country Garden не изпълниха задълженията си по облигации, а акциите на China Evergrande се сринаха с 90% при възобновяването на търговията.

Понастоящем инвеститорите следят отблизо политиките в областта на недвижимите имоти, въпреки че някои неотдавнашни промени, като например облекчаването на условията за ипотечно кредитиране, се считат за недостатъчни.

Забавянето на икономическия растеж доведе до спад в оценките на китайските акции, което рязко контрастира с двуцифрените печалби, наблюдавани на световните пазари. Усилията за укрепване на инвеститорските нагласи, като например намаляването на таксите за търговия, не доведоха до трайна подкрепа.

Алисия Гарсия-Хереро, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в Natixis, подчерта намалените очаквания за значителни фискални стимули. Тя подчерта необходимостта от значителна подкрепа, за да се възстанови доверието на инвеститорите, което остава несигурно.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.