НАЧАЛО Други

Кристалина Георгиева коментира глобалната икономика на Китайския форум за развитие

март 27, 2023 20:05 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Кристалина Георгиева коментира глобалната икономика на Китайския форум за развитие

На Форума за развитие на Китай през 2023 г. Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) обсъди предизвикателствата пред световната икономика.

В речта си на 26 март Георгиева изтъкна няколко фактора, които допринасят за прогнозираното забавяне на глобалния растеж до под 3%, включително пандемията, войната в Украйна и затягането на паричната политика.

Георгиева наблегна и на рисковете за финансовата стабилност, особено по отношение на високите нива на дълга и бързото преминаване към по-високи лихвени проценти в отговор на инфлацията.

Вследствие на това тя призова политиците да следят отблизо текущите събития и да оценяват възможните им ефекти върху глобалните икономически перспективи и финансовата стабилност.

Макар да призна несигурността, свързана с глобалната икономическа ситуация, Георгиева изтъкна положителните развития в Китай, където икономиката преживява силен подем.

Според януарската прогноза на МВФ, БВП на Китай се очаква да нарасне с 5.2 % през тази година, като през 2023 г. ще допринесе за приблизително една трета от световния растеж.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: First Citizens Bank придобива всички депозити и кредити на Silicon Valley Bank


Освен това Георгиева изтъкна две ключови области, в които политиците биха могли да съсредоточат усилията си: повишаване на производителността и насочване на икономиката към растеж, основан на потреблението, който е екологично устойчив и по-малко зависим от дълга. Друга възможност за политиците е да преминат към нулеви нетни емисии до 2060 г., което би насърчило екологичния растеж и би спомогнало за постигането на целите на Китай в областта на климата.

Тя отбеляза, че тези политики могат значително да увеличат производствения капацитет на икономиката, като същевременно помогнат на Китай да постигне целите си в областта на климата.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

MakerDAO харчи $27.66 милиона годишно за стимулиране на растежа

Според данни на DeFiLlama от 31 май MakerDAO, децентрализиран паричен пазар, базиран на Етериум, който предоставя възможност за заемане на активи, включително ETH, изразходва приблизително $27.66 милиона годишно, за да поддържа протокола.

юни 2, 2023 19:00 2 мин. четене

Крипто борсата Bybit науска канадския пазар

Bybit, платформа за обмен на криптовалути, наскоро реши да прекрати услугите си в Канада, следвайки стъпките на лидера в бранша Binance.

юни 2, 2023 17:41 2 мин. четене

Тавана на дълга на САЩ: Крипто данъкът е оттеглен, одобрението е постигнато

Неотдавнашното одобрение на законопроекта за тавана на дълга на САЩ от Камарата на представителите взе изненадващ обрат, тъй като спорната тема за крипто данъчното облагане беше ефективно заобиколена.

юни 2, 2023 11:00 2 мин. четене

БРИКС започна да разглежда заявленията на множество държави

Коалицията БРИКС се стреми към разширяване на своя съюз, както посочи един от нейните ключови членове.

юни 2, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.