НАЧАЛО Други

First Citizens Bank придобива всички депозити и кредити на Silicon Valley Bank

март 27, 2023 11:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
First Citizens Bank придобива всички депозити и кредити на Silicon Valley Bank

Федералната корпорация за депозитно застраховане (FDIC) обяви, че базираната в Северна Каролина First Citizens Bank ще придобие всички депозити и кредити на Silicon Valley Bank.

Този ход идва след като слуховете за сериозна ликвидна криза в банката предизвикаха масово изтегляне на средства от банката, което доведе до нейния фалит на 10 март.

FDIC беше назначена за синдик на фалиралата банка и се опита да продаде на търг нейните активи, включително звеното за традиционни депозити и частната банка, която обслужва физически лица с висока нетна стойност. Съобщава се, че няколко фирми са подали оферти за фалиралата американска банка.

Според доклад на Bloomberg First Citizens Bank, 30-ата по големина търговска банка в САЩ към 10 март, е планирала да подаде оферта за Silicon Valley Bank още на 18 март.

Съобщава се, че три дни по-късно тя е подала оферта за Silicon Valley Bank. За Valley National Bancorp също се знае, че е подала оферта за фалиралата банка.

Междувременно в доклад на Reuters от 24 март се посочва, че трета регионална банка в САЩ, Citizens Financial Group, се е подготвяла да подаде оферта за частното банкиране на Silicon Valley Bank.

Подробности за сделката

По силата на споразумение за покупко-продажба от 26 март 17 бивши клона на Silicon Valley Bank ще бъдат открити като First Citizens Bank and Trust Company в понеделник, 27 март.

Според FDIC сделката включва закупуване на около $72 милиарда от активите на Silicon Valley Bridge Bank, National Association с отстъпка от $16.5 милиарда. Всички вложители на Silicon Valley Bank автоматично ще станат вложители на First Citizens Bank.

Ценни книжа и други активи на стойност около $90 милиарда ще останат в синдика за разпореждане от FDIC. Освен това FDIC получи права за увеличаване на стойността на обикновените акции на First Citizens BancShares, Inc. с потенциална стойност до $500 милиона.

Финанси на First Citizens Bank

Към 10 март First Citizens Bank има $167 милиарда общи активи и $119 милиарда депозити. Банката е една от най-големите в САЩ и през последните няколко години бележи стабилен растеж.

Придобиването на депозитите и кредитите на Silicon Valley Bank ще увеличи допълнително активите на First Citizens Bank и ще засили позициите ѝ в банковия сектор.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: Анализатор споделя предупреждение за корекция


Въздействие на сделката

Придобиването на депозитите и кредитите на Silicon Valley Bank от First Citizens Bank вероятно ще окаже значително въздействие върху банковия сектор. Сделката подчертава засилващата се тенденция на консолидация в сектора, тъй като банките се стремят да разширят дейността си и да укрепят позициите си на пазара.

Очаква се сделката да доведе и до загуба на работни места в Silicon Valley Bank, тъй като First Citizens Bank консолидира дейността си.

Като цяло придобиването на депозитите и кредитите на Silicon Valley Bank от First Citizens Bank е значителен напредък в банковия сектор и вероятно ще има далечни последици за отрасъла като цяло.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Крипто борсата Bybit науска канадския пазар

Bybit, платформа за обмен на криптовалути, наскоро реши да прекрати услугите си в Канада, следвайки стъпките на лидера в бранша Binance.

юни 2, 2023 17:41 2 мин. четене

Тавана на дълга на САЩ: Крипто данъкът е оттеглен, одобрението е постигнато

Неотдавнашното одобрение на законопроекта за тавана на дълга на САЩ от Камарата на представителите взе изненадващ обрат, тъй като спорната тема за крипто данъчното облагане беше ефективно заобиколена.

юни 2, 2023 11:00 2 мин. четене

БРИКС започна да разглежда заявленията на множество държави

Коалицията БРИКС се стреми към разширяване на своя съюз, както посочи един от нейните ключови членове.

юни 2, 2023 10:00 2 мин. четене

Google Bard: Прогноза за цената на Етериум (ETH) за 2023 г.

Генеративните системи за изкуствен интелект (AI) придобиха значителна популярност, начело с появата на ChatGPT.

юни 2, 2023 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.