НАЧАЛО Други

Кристалина Георгиева: Икономиката на Близкият изток ще се забави заради политиките за петрола

12.02.2024 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Кристалина Георгиева: Икономиката на Близкият изток ще се забави заради политиките за петрола

В неделя Международният валутен фонд (МВФ) изтъкна, че икономиките в Близкия изток не отговарят на прогнозите за растеж, което се дължи най-вече на намаляването на производството на петрол и на конфликта между Израел и Газа.

Въпреки това глобалните икономически перспективи остават устойчиви.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, която говори на Арабския фискален форум в Дубай, призна изненадващата устойчивост на световната икономика в условията на несигурност. Тя обаче предупреди за потенциалното по-широко въздействие върху регионалните икономики, ако конфликтът в Газа продължи.

В неотдавнашния си регионален икономически доклад МВФ преразгледа прогнозата си за растежа на БВП в Близкия изток и Северна Африка до 2.9% през тази година, което е под предишните прогнози, направени през октомври. Факторите, които допринесоха за това понижение, включват временното намаляване на производството на петрол и продължаващия конфликт в Газа.

Въпреки че миналия месец МВФ повиши прогнозата си за глобалния икономически растеж, позовавайки се на подобренията в САЩ и Китай, Георгиева отбеляза предизвикателствата, пред които са изправени икономиките на съседните на Израел и палестинските територии държави, като например намалените приходи от туризъм и увеличените разходи за превоз на товари поради нападенията в Червено море.

Геополитическото напрежение, включително конфликтът в Газа и нападенията срещу търговски кораби от страна на съюзените с Иран хути в Йемен, доведоха до прекъсване на световните търговски маршрути. Това накара някои световни превозвачи да пренасочат трафика към по-дълги маршрути, което се отрази на приходите от Суецкия канал.

Министърът на финансите на Египет Мохамед Мааит спомена, че въпреки влиянието на пренасочването върху приходите от Суецкия канал, регионът е отбелязал добър растеж преди развитието на събитията.

Що се отнася до енергийните субсидии в Близкия изток, МВФ планира да публикува документ, в който се посочват потенциални икономии в размер на $336 милиарда чрез постепенното им премахване. Георгиева подчерта ползите от премахването на регресивните енергийни субсидии, включително възпирането на замърсяването и увеличаването на социалните разходи.

Регионът на Близкия изток и Северна Африка разчита в голяма степен на субсидиите за изкопаеми горива, които според МВФ ще съставляват 19% от БВП през 2022 г. МВФ се застъпва за постепенно намаляване на енергийните субсидии и предлага целева подкрепа като алтернативен подход за икономиките в региона, включително за износителите на петрол.

Световната среща на върха на правителствата в Дубай се фокусира върху напредналите технологии, включително изкуствения интелект (AI).

Георгиева изтъкна, че в световен мащаб 40% от работните места са изложени на въздействието на AI, като подчерта значението на инфраструктурата и квалифицираната работна сила, за да се предотврати изоставането.

Регионални икономики като ОАЕ и Саудитска Арабия значително са увеличили инвестициите си в AI като част от диверсификацията на източниците на доходи.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Прогноза за пазарите на петрол – какво да очакваме?

Миналата седмица промените на пазара на суров петрол бяха силно повлияни от дискусиите около лихвените политики на Федералния резерв на САЩ.

26.02.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: 30 държави в готовност да се присъединят към съюза още тази година

Няколко развиващи се нации се подготвят да станат част от алианса БРИКС през 2024 г.

26.02.2024 8:00 2 мин. четене

Златото проби над $2,040 на фона на слабия долар

Щатският долар показа признаци на спад през последните дни, като повишеното търсене на сигурни активи цената на златото над $2040.

26.02.2024 7:00 2 мин. четене

БРИКС: Още една държава готова да влезе в алианса през 2024 година

Президентът на Венецуела Николас Мадуро наскоро изрази намерението на страната си да се присъедини към алианса БРИКС в близко бъдеще, както стана ясно по време на неотдавнашна телевизионна изява.

25.02.2024 16:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.