НАЧАЛО Други

Кристалина Георгиева алармира за нестабилност на банковата система

май 3, 2023 8:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Кристалина Георгиева алармира за нестабилност на банковата система

Наскоро ръководителят на МВФ, Кристалина Георгиева предупреди за уязвимостта на финансовия сектор в интервю за Bloomberg.

В интервю за Bloomberg News по време на Глобалната конференция на Института Милкен в Калифорния, Кристалина Георгиева, ръководител на Международния валутен фонд (МВФ), изрази загриженост за уязвимостта на финансовия сектор поради внезапното повишаване на лихвените проценти, което според нея “разкрива уязвимостта на финансовия сектор”.

Загриженост за нестабилността на финансовия сектор

Георгиева призова лидерите в сектора да предвиждат и да се подготвят за потенциални сътресения, тъй като поредица от непредвидени събития, като пандемията, войната в Украйна и бързото повишаване на лихвените проценти след продължителен период на стабилност, белязаха последните няколко години.

Тези коментари идват на фона на усилията на американските регулаторни органи да стабилизират банковия сектор, който бе разтърсен от агресивното повишаване на лихвените проценти и нарастващото теглене на депозити. First Republic Bank наскоро стана четвъртият регионален кредитор, който фалира от началото на сътресенията през март, като Федералната корпорация за застраховане на депозитите организира продажбата ѝ на JPMorgan Chase & Co.

Миналия месец МВФ предупреди, че нестабилността на банковата система може да окаже негативно въздействие върху икономическия растеж и че финансовите пазари все още са деликатни и напрегнати.

Организацията намали прогнозата си за растежа за тази година до 2.8% и предупреди за по-нататъшни потенциални рискове, тъй като напрежението във финансовия сектор, съчетано с по-строгата парична политика и руската окупация на Украйна, увеличава натиска.

Загриженост за дълга на развиващите се пазари и необходимост от преструктуриране

Георгиева обсъди и опасенията, свързани с дълга на развиващите се пазари, подчертавайки, че е важно да има по-добър механизъм за преструктуриране на дълга, за да се избегне катастрофата в няколко държави.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Сирия подкрепя БРИКС и обсъжда приемането на китайския юан


Страните с ниски доходи, включително Замбия, Етиопия и Гана, са изправени пред колективна дългова тежест от $326 милиарда, като повече от половината от тях вече са в затруднено положение или са близо до него. Въпреки това разногласията между традиционните кредитори като Парижкия клуб и новите играчи като Китай, най-големият кредитор на развиващите се икономики, възпрепятстват опитите за преструктуриране на дълга и спасяване на икономиките им от криза.

Липсата на сътрудничество между кредиторите се прояви на пролетните срещи на МВФ и Световната банка миналия месец. Георгиева отбеляза, че Китай е смекчил натиска си многостранните кредитори, като Световната банка, да приемат намаляване на стойността на дълга си или загуби от него в съответствие с всички останали кредитори.

Въпреки това тя подчерта необходимостта от по-голяма прозрачност на кредитните практики на Пекин. Георгиева повтори предупреждението на МВФ, че икономическата фрагментация и геополитическото напрежение ще възпрепятстват растежа на световния брутен вътрешен продукт през следващите пет години.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Рецесията е тук и тези индикатори сочат към точно това

На фона на нарастващите опасения на експерти и инвеститори относно предстоящ икономически спад, през последните пет десетилетия се наблюдава все по-голямо съвпадение на водещите икономически показатели, което показва голяма вероятност от глобална рецесия в близко бъдеще.

юни 1, 2023 11:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.