НАЧАЛО Други

Сирия подкрепя БРИКС и обсъжда приемането на китайския юан

май 2, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Сирия подкрепя БРИКС и обсъжда приемането на китайския юан

Според президента на Сирия, Башар Асад, държавите от БРИКС могат да поведат усилията в посока отказ от щатския долар в международните разплащания.

Освен това на среща с Джаи Дзюн, китайския висш дипломат за региона, Асад призова за използване на китайския юан за трансгранична търговия.

Сирийският президент заяви:

Конфронтацията със Съединените щати и Запада като цяло се осъществява главно в икономическата област и това все повече налага отказа от щатският долар като валута за глобални транзакции.

Асад подчерта, че БРИКС може да изиграе водеща роля в това отношение чрез приемането на китайския юан за търговските сделки между държавите.

Президентът на Сирия смята, че целият свят се нуждае от китайското присъствие в политически и икономически план, за да се възстанови равновесието в глобалната ситуация.

Той добави:

Съюзът БРИКС представлява силно международно пространство, способно да създаде международен многополюсен ред.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Глобално отдръпване от щатския долар – прогноза на Сергей Лавров


Китайският представител увери Асад, че Пекин ще продължи да подкрепя Дамаск на международните форуми и битката срещу хегемонията, тероризма и външната намеса.

Освен това Джаи Дзюн заяви също, че Китай подкрепя сближаването между Сирия и останалите арабски държави.

Китайската дипломация е доста активна в региона и извън него в опит да разшири влиянието си на световната сцена. Страната инициира разговори за потенциалното разширяване на БРИКС и се опитва да насърчи използването на юана в международната търговия, като същевременно подкрепя усилията за намаляване на зависимостта от щатския долар

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Рецесията е тук и тези индикатори сочат към точно това

На фона на нарастващите опасения на експерти и инвеститори относно предстоящ икономически спад, през последните пет десетилетия се наблюдава все по-голямо съвпадение на водещите икономически показатели, което показва голяма вероятност от глобална рецесия в близко бъдеще.

юни 1, 2023 11:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.