НАЧАЛО Биткойн

Колко тежка беше 2022 г. за Биткойн миньорите?

януари 20, 2023 10:25 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Колко тежка беше 2022 г. за Биткойн миньорите?

Някои миньори на Биткойн все още трупат големи количества BTC, въпросът е какво ше правят оттук нататък - ще продават или ще ги държат?

2023 г. започна позитивно за Биткойн (BTC) след като флагманската криптовалута регистрира скок от близо 29% и даде така необходимия морален тласък на криптовалутите като цяло.

На фона на този подем, може би най-радостните от промяната в пазарните настроения за миньорите на Биткойн – особено тези, които имат остатъчни дългови задължения от бичия пазар през 2021 г.

Майнинг компаниите общо представляват около 20% от хеширащата мощност на Биткойн.

Първата графика изобразява техните запаси от BTC. Въпреки скокът в цената на криптовалутите, опасенията за капитулация на миньорите продължават, откакто каскадни ликвидации съсипаха хедж фондовете и криптозаемодателите в средата на 2022 г.

Но колективно въпросните девет миньори на Биткойн от графиката поддържат запаси със сходни размери, като през декември 2021 г. – когато BTC тъкмо се спускаше от рекордните си $69,000. Към края на миналата година те притежаваха 31,392 BTC ($605 милиона), което е с по-малко от 4% по-малко от година по-рано.

Това е така, въпреки че Core Scientific – исторически най-голямата публично търгувана компания за копаене на криптовалути по хешираща мощност (и то с голяма разлика) – обяви фалит, след като разпродаде по-голямата част от своите BTC през юни.

Няколко месеца по-рано фирмата притежаваше цели 9,618 BTC ($385 милиона тогава и $185 милиона сега).

Колко BTC е добил всеки миньор през миналата година?

Core Scientific, която продължи криптодобивните си операции по време на своето преструктуриране, произведе по-голямата част от изкопания BTC, както се очакваше, или 15,464 BTC ($299 милиона).


НЕ ИЗПУСКАЙ: Биткойн: Страхът напуска пазара – какво означава това?


Това представлява приблизително 5% от всички емитирани през годината BTC. Marathon, Bitfarms и Riot донесоха подобни печалби, малко под 6,000 BTC ($116 милиона) всяка.

От деветте компании Argo е добил най-малко – 2,371 BTC ($45.8 милиона). Фирмата със седалище в Лондон през декември предупреди инвеститорите, че се намира на ръба на фалита.

На фронта на продажбите най-големите бяха разкрити през юни миналата година.

Анализираните компании продадоха общо около 12,000 BTC ($361 милиона тогава, $232 милиона сега) през месеца – начело с Core Scientific и Bitfarms, които продадоха съответно около 7,200 BTC и 3,350 BTC.

Terra UST, неуспешната алгоритмична стабилна монета на До Куон, загуби фиксацията си към щатския долар през май, което предизвика ликвидация на цялата екосистема през следващите няколко месеца – не само на Биткойн миньорите.

След това събитие миньорите започнаха да продават по 4,900 BTC ($94.5 милиона) месечно до края на годината. Германската организация Northern Data преразгледа стратегията си за дългосрочно държане на токените и даде зелена светлина за продажби на Биткойн през юни, като сега продава всичките си добити криптовалути всеки месец.

Яран Мелеруд, анализатор във фирмата за услуги за добив на Биткойн Luxor, заяви, че Northern Data “на практика е изцяло насочена към добива на криптовалути”, въпреки че предвижда фокус върху по-общите високопроизводителни изчисления.

“Компанията управляваше няколко съоръжения за добив в Европа, които сега са неизползваеми поради високите цени на електроенергията”, каза Мелеруд. Northern Data наскоро заяви, че е в процес на преместване на своите ASIC миньори на “оптимизирани по отношение на цените на енергията места”.

Корелация на акциите на Биткойн миньорите

Макар че производството, приходите и рентабилността на отделните миньори драстично се различават, цените на акциите им са силно корелирани.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн до $30,000 – Ще има ли капан по пътя?


Биткойн спадна с около 60% през годината, докато Riot, най-добре представилата се анализирана акция, загуби 71%.

Core Scientific беше най-зле представящата се, която се разглежда в анализа, губейки 99% от стойността си.

Технологичният борсов индекс Nasdaq 100 се понижи с 30% през годината, както е изобразено от популярния ETF QQQ на Invesco на долната графиката.

При положение, че цените на акциите са намалели през 2022 г., човек може да се запита как да оцени правилно всяка компания сега.

В началото на 2022 г. стойността на деветте фирми е общо $11 милиарда. Сега те имат обща пазарна капитализация от $3.64 милиарда – почти $7.5 милиарда са били заличени.

Riot се позиционира като най-ценния публичен Биткойн миньор на стойност $1.29 милиарда към 13 януари, следван от Marathon с около $895 милиона, според данни от TradingView.

Northern Data се нарежда на трето място с $320 милиона, което е с 80% по-малко от оценката ѝ от близо $1.6 милиарда в началото на 2022 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

Биткойн срещу CBDC: Правителството на САЩ взема страна в икономически доклад

Президентът на САЩ, Джо Байдън наскоро публикува икономическия доклад на правителството, който съдържа няколко критики към Биткойн.

март 23, 2023 19:00 1 мин. четене

Биткойн се насочва към период на значителен възход, твърди стратег на Bloomberg

В Twitter, Макглоун изтъкна, че BTC е изпреварил златото – най-добре представящата се стока през 2023 г. – почти десет пъти. Той обясни това с ниския и нарастващ процент на приемане на дигиталните активи и намаляващото предлагане.

март 23, 2023 9:00 2 мин. четене

Биткойн: Анализатор прогнозира корекция – ето неговите цели

Бенджамин Коуен, известен крипто аналитик, наскоро сподели своите виждания за бъдещето на Биткойн преди следващия бичи пазар.

март 23, 2023 7:00 2 мин. четене

Цената на Биткойн спада след предупреждение на Фед за кредитна криза

Oпасенията за кредитна криза в резултат на значителното затягане на стандартите за кредитиране значително нараснаха в условията на банкова криза.

март 22, 2023 22:34 2 мин. четене