НАЧАЛО Биткойн

Биткойн: Страхът напуска пазара – какво означава това?

януари 18, 2023 20:00 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн: Страхът напуска пазара – какво означава това?

След девет месеца негативни пазарни настроения този индекс най-накрая показва признаци на подобряване на условията в крипто пространството.

Индексът на страха и алчността след 9 месеца в зоната на “страх” и “екстремен страх” се върна на неутрални нива. Краят на дългия период на изключително негативни пазарни нагласи е още един аргумент за завършването на низходящия цикъл на пазара на криптовалути.

През по-голямата част от 2022 г. индексът на страха и алчността беше в диапазона на страх (оранжево, 26-45) и екстремен страх (червено, 0-25). Предишният ден, в който индексът беше над нивото 50 (синята линия), беше 5 април. По това време цената на Биткойн беше на ниво $45,500.

След това започна рязък спад на цената на BTC и на корелираната графика на Индекса на страха и алчността. Индексът спадна особено рязко след срива на екосистемата Terra (LUNA) през май-юни 2022 г. Междувременно сривът на FTX през ноември доведе индекса до минимум от 20.

Индекс на страха и алчността спрямо цената на Биткойн

Днес индексът дава отчет от 52. През последните дни той се върна на неутрална територия (46-54) за пръв път от 9 месеца насам. Цената на Биткойн се консолидира около $21,000.

Ако разгледаме дългосрочната графика на Биткойн, оцветена според показанията на Индекса на страха и алчността, можем да видим първите сигнали за потенциално обръщане на тренда. Първо, виждаме бича дивергенция между периода на срива на екосистемата Terra (LUNA) и борсата FTX. Последното събитие доведе цената на BTC до по-ниски дъна. Въпреки това индексът на страха и алчността не регистрира толкова ниски нива, колкото при първия срив.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Биткойн ще стигне нов исторически връх през 2025 – Питър Бранд


На второ място, индексът дава неутрални показания вчера за първи път от срива на макроструктурата на предишния бичи пазар. Спадът на цената на Биткойн през май под дъното от лятото на 2021 г. при $29,000 (червен кръг) потвърди обръщането на дългосрочния тренд. Сега има възможност за обратен сигнал. Това ще се случи, ако цената на BTC успее да направи решителен пробив над ноемврийския връх около $21,500 (син кръг). Към момента на писане Биткойн се опитва да пробие това ниво, но трябва да видим седмично затваряне над него като по-солиден признак на обрат.

Трето, в предишните два случая на екстремно ниски стойности на цената на Биткойн през 2019 г. и 2020 г. връщането на индикатора в неутралната зона беше сигнал за края на периода на натрупване. Началото на възходящия тренд последва около 1-2 месеца след това (зелени области).

(Източник: lookintobitcoin.com)

Пълзящи средни и ЕМО кръст

Инвеститорът в криптовалути и пазарен анализатор AtomowyInvestor публикува в Twitter актуализация на графиката си на пълзящите средни (SMA) на индекса на страха и алчността. Той взема предвид 3 криви: тримесечна (91D SMA, жълто), полугодишна (182D SMA, червено) и годишна (365D SMA, зелено).

Според него ключовите моменти на тази графика настъпват, когато жълтата (тримесечна) пълзяща средна пробие над двете по-дълги средни – червена и зелена. Анализаторът нарича това събитие “EMO cross” (или EMO кръст) (бял кръг).

На графиката по-горе виждаме две ситуации, в които е настъпило пресичане на ЕМО. Първата беше в началото на 2019 г., след края на предишния мечи пазар. Докато втората се случи през юни 2020 г., след като Биткойн се възстанови от срива покрай COVID-19 през март 2022 г. И в двата случая ЕМО кръста беше сигнал за предстоящо увеличение на цената на BTC.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 2023-та ще е годината на възстановяване за Биткойн – А. Скарамучи


Потенциален трети случай на ЕМО кръст се наблюдава днес. Преди няколко дни жълтата (тримесечна) крива проби над зелената (годишна) крива. Тя обаче все още е под червената (шестмесечна), така че сигналът не е потвърден. Анализаторът заяви:

Не виждам търсенето и силната еуфория, които бяха характерни за предишните ЕМО кръстове.

В заключение трябва да се каже, че анализът на индекса на страха и алчността дава първите сигнали за обръщане на бичия тренд на пазара на криптовалути. Все пак това са ранни сигнали, които са по-скоро показателни за продължаваща фаза на натрупване, отколкото за началото на продължителен възходящ тренд. Ако неутралните настроения на пазара се запазят още няколко седмици, има вероятност за скорошно завръщане на бичия пазар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Халвингът на Биткойн разбива мита за намаляващата възвръщаемост

Неотдавнашна публикация в Twitter, в която се подчертава историческото представяне на цената на Биткойн след всяко халвинг събитие, предизвика интригуващи дискусии в крипто общността.

май 30, 2023 7:00 4 мин. четене

ChatGPT: Може ли Етериум да изпревари Биткойн?

Попитахме чатботът на OpenAI, ChatGPT дали е възможно един ден Етериум да надмине Биткойн като криптовалута номер едно.

май 29, 2023 17:30 2 мин. четене

Биткойн временно проби $28,000 след споразумението за дълга на САЩ

Биткойн за кратко проби над $28,000 след като Белия дом успя да се споразумее за предварителна сметка за дълга на САЩ.

май 29, 2023 14:00 1 мин. четене

Може ли Биткойн да се възроди през 2023 г.?

Биткойн, най-голямата криптовалута в света, се търгува в сравнително тесен диапазон около $26,250. През последните няколко седмици актива преживя тенденция на спад поради проблеми като спрени тегления и високи такси за транзакции.

май 29, 2023 10:45 4 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.