НАЧАЛО Други

Колко криптовалути държат банките по света?

октомври 3, 2022 14:16 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Колко криптовалути държат банките по света?

Според последния доклад на Базелския комитет глобалната банкова експозиция към криптовалути възлиза на 0.01%, тъй като 19-те най-големи финансови институции притежават криптовалути на стойност 9.4 милиарда евро, което се равнява на 0.14% експозиция.

В доклада са взети данни за криптоактивите от шестнадесет банки от Група 1 и три банки от Група 2. Десет от тези банки бяха от Северна и Южна Америка, седем – от Европа, а останалите две – от останалата част на света.

Chart1

Като се има предвид размерът и нивото на експанзия на тези финансови институции, докладът изчислява, че глобалната крипто експозиция ще се окаже около 0.01% след включването на банките от Група 3.

При това положение докладът отчита и експоненциалния темп на растеж на криптовалутите и ни напомня, че е трудно да се оцени реалното ниво на експозиция. В него се посочва:

Тъй като пазарът на криптоактиви се развива бързо, много е трудно да се установи дали някои банки са подценили или надценили своите експозиции към [криптовалути] и доколко последователно са прилагали един и същ подход при класифицирането на всички експозиции.

Разпределение на експозициите

Криптоактивите, принадлежащи на десетте американски банки, съставляват около една трета от общия размер от 9.4 милиарда евро. Разпределението между тези банки също не е равномерно.

Chart 2

Две институции съставляват повече от половината от общата експозиция към крипто, а четири – около 40%. Останалите 10% се разпределят между 13 банки.

Разпределение на токените

Според данните Биткойн (BTC) и Етериум (ETH) са активите, които се държат в най-голям обем. Сред всички 19 институции експозицията към Биткойн е 31%, докато тази към Етериум е 22%. Токените, които имат Биткойн или Етериум като базови активи, следват като трети и четвърти по обем от държани активи. Токените, базирани на Биткойн, са 25%, докато тези, базирани на Етериум, са 10%.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Марк Кюбан за новите перспективи в крипто


Когато количеството на Биткойн и токените, базирани на BTC, се изчислява заедно, експозицията към актива възлиза на 56.1%, докато тази към Етериум е 32.8%.

Chart 3

Останалите 10% се разпределят между други монети. XRP следва с 2%, докато Cardano (ADA) и Solana (SOL) са на четвърто и пето място с по 1%. Лайткойн (LTC) и Stellar (XLM) се нареждат на шесто и седмо място с по 0.4%.

Банките също така съобщиха, че са държали USD Coin (USDC) в по-малки количества, които не са включени в горните графики.

Разпределение на активността

Що се отнася до функциите, свързани с криптовалутите, които участващите банки предлагат, на първите три места се нареждат държането и отпускането на заеми, маркет-мейкинг и попечителските/застрахователните услуги.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: Обемът на търговия скача до 3-месечен връх


Сред трите най-доминиращата функция е тази за портфейли, попечителство, застраховане и сходни услуги, които съставляват 50.2%.

Услугите за клиринг, обслужване на клиенти и маркет мейкинг се наредиха на второ място с 45.7%. В тази категория попадат всички дейности по търговия с клиентски сметки, клиринг на криптодеривати и фючърси, ICO и емитиране на ценни книжа с базови криптоактиви.

И накрая се нарежда държането и инвестирането в криптоактиви, отпускането на заеми на юридически лица и емитирането на криптовалути, обезпечени с активи в баланса на банката, с 4.2%.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Колко могат да спаднат приходите на Coinbase през 2023 г.?

Главният изпълнителен директор на Coinbase не беше особено оптимистично настроен за финансовите резултати на криптоборсата за 2022 г.

декември 8, 2022 16:29 1 мин. четене

Кибер Коледа: Направи добро и се включи в благотворителния стрийм

Коледа наближава. Ето, че е време да се съберем със семейството, близките и приятелите ни, за да отпразнуваме празниците с хората, които обичаме.

декември 8, 2022 14:11 1 мин. четене

Чанпен Джао: Сам Банкман-Фрийд е един от най-големите измамници в историята

Главният изпълнителен директор на Binance Чанпен „CZ“ Джао нарече Сам Банкман-Фрийд „един от най-големите измамници в историята“, след като неговата криптоборса FTX се срина и остави повече от един милион кредитори без пари.

декември 8, 2022 9:53 1 мин. четене

Най-голямата финансова криза в историята идва – Нуриел Рубини

Дългът в целия свят нараства, тъй като правителствата, предприятията и гражданите започнаха да харчат и да вземат заеми по време на пандемията и след нейното отшумяване.

декември 8, 2022 6:38 1 мин. четене