Stellar

Stellar XLM

Ранк 33
Ранк 33
Stellar цена в USD:

$0.1157257

Пазарна капитализация
$3,345,700,363.473
28,910,606,833 XLM
24ч Обем
$63,188,043
546,015,625XLM
Крипто в циркулация
28,910,606,833.323 XLM
Макс : 50001786995.394

Какво е Stellar

Stellar е блокчейн система, която има за цел да свърза различни хора и финансови институции по света. Проектът е много сходен с този на Ripple, тъй като и двете компании споделят един и същи съосновател.

Основната цел на Stellar е да се даде достъп достъпна, евтина и лесна за употреба платежна система.

XLM (или с други думи лумени) е родната криптовалута на мрежата. XLM е подобно на останалите криптовалути до голяма степен, но се отличава с факта, че не токена е във фокус, а самия блокчейн.

История на Stellar

 • 2014 г. – Основателят на Mt. Gox и съосновател на Ripple Джед Маккейлъб създава мрежата на Stellar заедно с бившия адвокат Джойс Ким. Самата неправителствена организация (НПО) Stellar Development Foundation е създадена в партньорство с директора на Stripe Патрик Колисън. Самият проект стартира официално през юли същата година след първоначална инвестиция от $3 милиона (за която Stripe получи 2% от общото предлагане на XLM или $2 милиарда токена).Първоначало познати като “stellars”, малко по-късно токените биват прекръстени на XLM или лумени.
 • През 2014 г. Фондацията пусна 100 милиарда токена в обращение като през следващите 5 години увеличи предлагането с по 1% на година.
 • 2015 г. – Фондацията зад проекта пусна актуализиран алгоритъм за доказателство за залог (PoS), който използва крипто протокола SCP (Stellar Consensus Protocol). Същата година Stellar разкри интеграция с Vumi (платформа за съобщения в Южна Африка), която използва времето за разговори като валута. През април Stellar интегрира и банковата платформа на Oradian.
 • 2016 г. – Deloitte обяви изграждането на приложение за международни разплащания с помощта на Stellar. По-късно същата година платежната система се разшири до филипинския стартъп Coins.ph, частната индийска банка ICICI, африканската платежна компания Flutterwave и френската компания за разплащания Tempo Money Transfer.
 • 2017 г. – Stellar си партнира с IBM през октомври за международни разплащания в южния тихоокеански регион. През декември TechCrunch обви партньорството на Stellar с нигерийската платформа за разплащания SureRemit.
 • 2021 г. – Министерството на дигиталната трансформация на Украйна обяви колаборация със Stellar за разработването на дигиталната инфраструктура в страната. Същата година Franklin Templeton пусна първия токенизиран взаимен фонд в САЩ, който е базиран на Stellar.

Как работи Stellar (XLM)?

Децентрализираната мрежа на Stellar е базирана на консенсусният механизъм за доказателство за залог. Макар и проекта да не е толкова децентрализиран, колкото Биткойн, този недостатък се компенсира с бързи транзакции и висока ефективност на блокчейна.

Освен по консенсусния механизъм, Stellar се различава от Ripple по начина на извършване на транзакции. Банките използват Ripple за предлагане на посреднически услуги за обмен на валута. Stellar използва по децентрализиран метод, наречен “anchors” (котви).

Anchors действат като мост между различните валути и мрежата Stellar. Всички парични транзакции в мрежата Stellar (с изключение на местната дигитална валута XLM) се извършват под формата на кредити, издадени от т.нар. Котви.

Транзакцията в мрежата на Stellar се случва по няколко различни начина. На първо място се нарежда peer-to-peer обмен. На второ място лумените могат да бъдат обменени за индийски рупии. И на последно място е свързване чрез различни фиатни валути – например може да обмените щатски долари за евро, с които да купим индийски рупии.

Спецификации на мрежата

Разпределената счетоводна книга (леджъра) на Stellar проследява собствеността на сметките и токените в мрежата с помощта на уникалния консенсусен алгоритъм SCP (Stellar Consensus Protocol).

Леджърът съхранява балансите и операциите на всички сметки. Цялата тази информация се споделя в мрежата на всеки 5 секунди. Всяка транзакция се потвърждава от компютри (нодове), които разполагат със софтуера на Stellar.

Stellar може да обработва транзакции в рамките на 5 секунди, а таксите за прехвърлянето са нищожни – 0.00001 XLM, която може да варира.

Основната цел на проекта е да се превърне в глобална система. Stellar може да ускорява транзакциите, за разлика от традиционната финансова система, където ще отнеме дни преди средствата да пристигнат. Но вместо да търси решение като замени традиционните банкови методи, Stellar има за цел да ги подобри.

Основни функции на мрежата

 • Създаване на токени: Мрежата на Stellar позволява създаването на токени от всяка валута, която се сетите: долари, евро, йени, песо и дори криптовалути като Биткойн.
 • Автоматично конвертиране: Блокчейнът автоматично регулира обмена от една валута в друга – което значи, че можете да изпратите долари, които могат да пристигнат в друга валута, без да се налага да изчислявате валутните курсове.
 • Глобално свързване: Stellar цели да подобри настоящата финансова система, предлагайки съвместна работа с банките и разрастваща се мрежа от партньори. По този начин потребителите могат да преобразуват своя XLM, в която и да е друга валута извън блокчейна.

Пасивни доходи със Stellar

С помощта на Ultra Stellar можете да генерирате пасивни доходи. Ultra Stellar издава следните генериращи печалби токени:

 • yXLM
 • yUSDC
 • yBTC
 • yETH

Всеки от тези токени е фиксиран 1:1 със съответната криптовалута. С други думи цената на yETH отговаря на тази на ETH.
Този продукт на Stellar ви позволява да обменяте вашите токени за специфични за мрежата активи, които генерират ежедневни печалби.

Как да купя Stellar?

1. Изберете крипто борса

Съществуват множество борси за криптовалути и обмени, които варират от лесни за използване системи до сложни информационни табла за напреднали търговци.

Тъй като Stellar е толкова популярен, на повечето борси за криптовалути ще можете да закупите токена, но е препоръчително да се придържате към няколко от по-популярните борси като Binance, Kraken, Coinbase и др. Различните платформи се предлагат с различни такси, мерки за сигурност и могат да включват други функции, така че е добре да направите проучване, преди да се регистрирате.

2. Създайте акаунт и го потвърдете

Започнете с регистрация на профила, която е напълно безплатна на гореспоменатите платформи. За допълнителна сигурност се активира и 2FA – двуфакторна автентификация. По този начин, вие с вашето устройство сте единствените, които може да дадете достъп до акаунта.

След това се преминава през KYC процес, който представлява предоставяне на лична информация – данни от лична карта / паспорт / шофьорска книжка, доказателство за адрес (напр. банково извлечение или сметка за комунални услуги).

След приключването на тези стъпки, вие сте готови да купувате, продавате и търгувате Stellar (XLM), както и да се възползвате от различни услуги като стейкинг.

3. Захранете сметката си

След като акаунтът ви е регистриран и потвърден е нужно да вкарате средства в сметката, за да можете да започнете да се възползвате от услугите покупка и търговия на платформата.

Основните варианти за депозит са:

 • Кредитна/дебитна карта
 • Банков депозит
 • Peer-to-peer (P2P)

Къде да купя Stellar?

Binance – РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА!

На Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, депозитите са абсолютно безплатни.

Таксите за теглене от платформата са както следва:

Ако сте се насочили към директно захранване на сметката, в зависимост коя фиатна валута използвате, таксите за депозит са:

Stellar можете да закупите и от нашите спонсори – kriptomat.io!

Stellar Цена в Реално Време

Stellar Новини

Голям ден за една от най-популярните криптовалути на пазара

В сектора на криптовалутите на хоризонта се задава значимо събитие, което ще се разгърне с дебюта на смарт договори в основната мрежа на мрежата Stellar (XLM).

20.02.2024 6:00 1 мин. четене

Stellar отчита значителен ръст през 2022 г. на фона на мечия пазар

Наред с други положителни развития, мрежата на криптовалутата Stellar (XLM) отчита сериозно увеличение на плащанията – 172% през 2022 г.

30.12.2022 10:13 2 мин. четене

Moneygram пусна крипто към фиат услуга на мрежата Stellar

Компанията за парични преводи MoneyGram стартира своята услуга, базирана на Stellar, след месеци на тестване.

11.06.2022 14:30 2 мин. четене

Stellar отваря коридор за парични преводи във Филипините

В съобщение, подкрепяните от Stellar Velo Labs и Philippine Digital Asset Exchange (PDAX) обявяват ново партньорство за отваряне на коридор за парични преводи във Филипините, използвайки мрежата на Stellar.

24.03.2022 20:20 2 мин. четене