НАЧАЛО Алткойни

Колко е сигурна платформата на Ripple?

април 8, 2018 16:08 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Колко е сигурна платформата на Ripple?

Какво всъщност представлява криптoвалутата?

Трудно може формално да се дефинира криптовалутата. Въпреки, че не е ясно кога самата дума е измислена, Биткойн, първият криптографски актив, най-вероятно е най-честия отговор, който може да дойде на ум.

И все пак, има огромна гама от различни технологии, които се носят и използват от компании, опортюнисти и инвеститори, където всеки има собствено определение за думата и нейното значение.

Естествено, някои крипто активи, също са против този постоянно променящ се статут.

XRP е третата най-голяма криптовалута по стойност и технологията, която управлява само една от няколко корпоративни банкови продукти, предлагани от Ripple в Сан Франциско.

По-рано тази година, XRP „избухна“ от страничната си търговия като от 0.40 долара стигна до почти 4 долара. Докато цената скоро след това се понижи, интересът към Ripple е по-голям от всякога, като цяла нова аудитория приветства съобщенията и партньорствата на криптовалутата.

Mного други са на мнение, че Биткойн и XRP не са съвсем еднакви. Даже някои са на мнение, че да се слагат и двете под общата дефиниция „криптовалути“, е като да наричаш плодовете зеленчуци.

CEO-то на Ripple, Брад Гарлинхаус, споделя на финансовата конференция на Yahoo през февруари следното : „Не го наричам криптовалута. Не е и валута даже.“.

Вместо това, компанията предпочита термина „цифров актив“.  Не е задължително това да е някаква фасада. Всъщност термини като токени, активи, единици, валути се използват безразборно в цялата индустрия.

Така че, докато XRP  не попада в дефиницията на криптовалути, да се изследва технологията през обектива на нейната терминология и дебати , може да бъде полезно за разбирането на нейните основни характеристики.

XRP е централизирана

Една от основните критики към XRP е, че не е наистина децентрализирана.

Ако сте нови в света на криптовалутите, може и да не го разбирате толкова. Но, децентрализацията е изключително важна за крипто-ентусиастите. В много отношения това е атрибут, разделящ криптовалутите от старите онлайн парични системи, където централната власт може да блокира или контролира транзакциите.

Тези, които подкрепят децентрализираните криптовалути, споделят мнение, че интернет е типичен пример за децентрализирана система, с това, че информацията се движи свободно и открито (с няколко ограничения) и без някой посредник в центъра, да оперира целия процес.

Все пак другите виждат централизацията като компромис, твърдейки, че често е неефективна. Developer-ите на Ripple признават, че XRP прави нещата по различен начин и не е толкова децентрализирана, колкото биха искали да бъде.

Тогава дебатът не е толкова за това колко е централизиран Ripple, а за това дали генерира по-добри онлайн пари, без същата децентрализация като на Биткойн.

Аргументът срещу Ripple: Някои спорят, че XRP не е добавил нищо нова по пътя на иновациите в крипто-икономиката.

Една често дискутирана точка е, че Ripple компанията избира кои възли валидират транзакциите, съставяйки това, което е известно като „уникален списък на възли“ (UNL). При Биткойн, Етериум и другите криптовалути, всеки използвайки софтуера може да изпълни това действие.

Много обменни бюра стигнаха дотам, че да подчертаят тази точка в изследователски доклад за Ripple, публикуван миналия месец, което твърди, че XRP „не служи на ясна цел“.

Въпреки, че Ripple донесе редица обекти за валидиране на транзакциите в мрежата, включително такива като на Microsoft и MIT, които сега използват XRP възли, критиците твърдят, че начинът, по който алгоритъмът е настроен, кара други възли да зависят от доверения възел на Ripple и следователно самото дружество.

Аргументът за Ripple: Developer-ите на Ripple спорят за точно обратното – че е по-добре от традиционните криптовалути поради няколко причини: По-бърз е и по-подвижен. Плюс това е по-евтино да се осигури, отколкото енергията, която изисква Биткойн за доказателство на работа.

Главния изпълнителен директор на Ripple, Кори Джонсън, стигна до там, че да оспорва „демонстрацията на присъща стойност“ на XRP, която се отличава пред „по-големите“ токени и активи.

Да не повтаряме, че developer-ите на Ripple планират да децентрализират Ripple с течение на времето, цел която са отбелязали и в блога си. И има основание да се предполага това. Вече, нововъзникващите компании се опитват да работят с XRP, като да пускат ICO-та, които компанията не одобрява съвсем.

Когато XRP не беше с отворен код, критиците твърдяха, че никога няма да го бъде. Но Ripple отваря кода, заради своя XRP „цялостен възел“, което означаваше, че може да получи по-подробно наблюдение от външни developer-и и потребителите могат за първи път да оперират и да влезнат в мрежата, през 2013 г., разглеждана по това време като крачка на самостоятелен контрол над токена на Ripple.

Заради постигнатите резултати за децентрализиране на XRP, включително добавянето на 55 валидатора към мрежата миналата година, а developer-ите на Ripple вярват, че има защо да се надяват, че тяхната идея ще се осъществи, макар и толкова амбициозна.

Отношението между Ripple и XRP

Терминологията настрана, все още трябва да се анализира връзката на Ripple с XRP Ledger.

Всъщност, скорошен доклад на BLOOMBERG отбеляза, че тъй като XRP не е ясно дефиниран, може да се счита за сигурност от SEC.

„Макар, че монетата не представлява дял от собствеността в Ripple, опасението е, че тясното взаимоотношение може да доведе регулаторите да считат XRP за сигурност“ се споменава в доклада.

Аргумент срещу Ripple: Наистина, след като XRP LEDGER (наричан тогава „Ripple Consensus Ledger“) е създаден, XRP жетоните са били разпространени до потребителите на популярните форуми на Биткойн, което не е толкова различно от това, което днес наричаме „airdrop“.

Но докато са спекулативни, коментарите намекват и за друг проблем: привидното предпочитание сред изпълнителните директори на Ripple да говорят за XRP, когато цената се покачва.

Критиците твърдят, че когато токена получава повече внимание, както през последните месеци, лидерите на Ripple парадират. В неотдавнашното интервю на Fox News, изпълнителният директор Брад Гарлинхаус оглави XRP конкретно, като началото на „нов клас активи“, които решават проблема с глобалните плащания.

Междувременно, когато се търгува странично, публичността на компанията не му обръща много внимание, критиците твърдят, добавяйки, че ако Ripple наистина вярва, че XRP е основна част от неговия продукт и startup-а трябва да го обявява последователно (и в границите на законите за ценните книжа).

Аргументът за Ripple: Все още другите виждат въпроса за сигурност като мотив.

Защото бизнесът на Ripple не влияе пряко върху стойността на неговата криптовалута, макар че безпорно ще се възползва от вида на търсенето, генерирано от големите банкови институции, които го ползват, за да управлява транзакциите.

По този начин, привържениците твърдят, че XRP винаги е имал ясна цел: прави всички финансови продукти, създадени на платформата, още по-бързо и евтино.

Плюс това, не е съвсем честно да се каже, че цялата фирма е концентрирала своя поглед върху XRP.

Много от главните developer-и и изследователи на Ripple се държат силно за идеята за XRP като токен.

На банките не им е нужно да използват XRP

Ripple винаги се е смятал за партньор на банки и големи доставчици на финансови услуги, но много критици смятат, че компанията не дава на тези доставчици никаква реална причина да използват XRP.

Множество компании са започнали да използват всичките три продукта на Ripple – xCurrent, xRapid, xVia – тази година. Дори редица доставчици на финансови институции и платежни системи започнаха да „пилотират“ xRapid, единствения продукт на Ripple, който зависи от използването на XRP.

Аргументът срещу Ripple: Критиците твърдят, че XRP никога няма да получи голямо осиновяване от големи субекти (Дори някои клиенти на Ripple са казали, че смятат, че XRP е твърде нестабилна и рискована валута, която да се адаптира в момента).

Псевдонимния инвеститор и писател на есета P4man твърди, че двете идеи, които Ripple се опитва да смеси, имат смисъл само ако са отделни. RipplePay, идея, предшестваща криптовалутите, която позволява на местните общности да имат по-голям контрол върху валутите им, има смисъл като новинарски начин за изпращане на пари чрез мрежа от хора, на които потребителите се доверяват. А пък Биткойн има смисъл като нов вид цифрова валута без контрол.

Но да се смесят, както го прави Ripple, просто не работи, твърди той. По-скоро това води до свръхкомплексна система, която не води до това, което се очаква: по-евтини и бързи плащания.

И P4man продължава прави и доста смело изявление: „Единствената рационална причина за съществуването на XRP, е че Ripple може да спечели пари от него, по време на „лудницата покрай криптовалутите“ „, твърдение, в което той и други критици вярват, подкрепени от факта, че компанията и свързаните фондации притежават 60 милиарда от общо 100 милиарда XRP токена.

Аргументът за Ripple: Ripple и неговите поддръжници, обаче, си мислят, че има причина (често описват продуктите на „портфейла“ като вирусът „троянски кон“). След като успеят да пренесат коня до достатъчно банки по целия свят, те ще „стоварят“ XRP върху нищо неподозиращата финансова система.

Това вече се случва, тъй като Ripple започва да насърчава компаниите, които използват xCurrent, да се преместят в xRapid за да добавят ликвидност.

Шефът на Ripple, криптографът Дейвид Шварц поясни в чат на XRP, че като startup-а се разширява броят на коридорите в които оперира, ползата от XRP се увеличава.

Сега, представете си, че сте компания като Seagate, която извършва плащания по целия свят. Ако трябва да извършите плащанията към пет страни в нашите коридори, ще предпочетете да държите една купчинка XRP , пред 5 купища различни валути“, каза в публикация на форума.

„Това е „доста лудо нещо“, това което Ripple се опитва да постигне“, добавя Шварц.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Алткойни Новини

Ето защо Dogecoin (DOGE) скочи с 30% за седмица

Тъй като периодът на затруднения за най-големите активи на пазара на криптовалути продължава, някои токени се справят особено добре.

ноември 28, 2022 23:14 1 мин. четене

XRP: Тревожен тренд за алткойна

Въпреки мечият пазар, през последните седмици XRP се радваше на продължително рали. По-специално, активът получи тласък от продължаващото дело между компанията майка Ripple и Комисията за обмен на ценни книжа (SEC).

ноември 28, 2022 18:49 1 мин. четене

Ето кои криптовалути да следим тази седмица

Криптопазарът все още се опитва да продължи напред след срива на борсата FTX, който се отрази на стойността на повечето дигитални активи.

ноември 28, 2022 16:30 1 мин. четене

Cardano (ADA): Ето колко проекта работят на блокчейна

Към 25 ноември 2022 г. има над 1,140 проекта, захранвани от Cardano, но това е малка част от добрите показатели като говорим за мрежата.

ноември 28, 2022 15:20 1 мин. четене