XRP иконка

XRP XRP

Ранк 7
XRP Цена Калкулатор :
Ранк 7
XRP цена в USD: XRP цена в EUR: XRP цена в BGN:

$0.607812

0.607812

€0.535765

1.05 BGN

0.00001725 BTC

Пазарна капитализация
$29,017,351,176
47,740,668,457 XRP
ATH
$3.4
% до ATH (459.38%)
24ч Обем
$2,187,103,542
3,598,322,413 XRP
Крипто в циркулация
47,736,918,345 XRP
Макс : 100,000,000,000

Какво е XRP

Към момента на писане на статията тя е третата по големина криптовалута по отношение на пазарната капитализация.


Токенът няма миньори - всичките 100 милиарда токена са издадени от Ripple през 2015 г. Създателите запазиха 20 милиарда и оставиха останалата част на компанията, която я използва за разработване на ликвидност, методично разпределяйки ги на клиентите и стимулирайки дейността на пазара.


XRP използва уникален блокчейн.


Блокчейнът, по който работи XRP, се нарича XRP Ledger. Вместо да разчитат на доказателство за работа, доказателство за залог или други подобни, транзакциите се потвърждават от списък на "доверени" възли, оторизирани от Ripple.


Друг термин, на който може да се натъкнете, е RippleNet, който не се отнася до конкретен продукт, а по-скоро до мрежата от финансови институции, използващи продукти на Ripple. С други думи, тя включва xCurrent, xRapid и всички банки, които ги използват.


Поради сравнително ограничената си употреба до момента при трансгранични трансфери, някои предполагат, че стойността на Ripple не е в токена, а по-скоро в софтуера на xCurrent, който оптимизира плащанията. 


Те посочват относителния интерес към xCurrent за разлика от xRapid като доказателство, че монетата не е необходима, за да бъде полезна технологията на Ripple.


Освен това някои твърдят, че променливостта на токена не позволява той да бъде практичен механизъм за плащане, което е неоснователно твърдение.


Използването на xCurrent е първата стъпка към по-широко използване на xRapid и токена XRP. Докато xCurrent разчита на кореспондентските банкови и ликвидни валутни коридори, не е необходимо да поддържат сметки в кореспондентските банки - използвайки XRP като мост между валутите - би освободило ликвидността на банките.


Що се отнася до относителната волатилност на токена, Ripple твърди, че обменът между фиатните валути и XRP в xRapid се случва твърде бързо, следователно движенията на цените не могат да окажат значително влияние в този контекст.


Проблема на XRP с централизация.


Много хора твърдят, че XRP дори не се класира като криптовалута, тъй като се контролира от една компания (по време на писането Ripple притежава около 60% от XRP токените, въпреки че повечето от тях се държат в ескроу).


Също така транзакциите се обработват от валидатори, оторизирани от Ripple. Компанията положи усилия да диверсифицира списъка на одобрените валидатори (известен като Уникален списък с възли), но списъкът все още изисква разрешение, не е отворен за всички и следователно не е наистина децентрализиран.


Ripple твърди, че пълната децентрализация на XRP Ledger не е необходима за целите му и че от съображения за сигурност трябва да бъде ограничена до "доверени" страни.


Един от проблемите в основата на дебата за централизация / децентрализация е дали Ripple може да оцелее без XRP и обратното.


На пръв поглед изглежда, че ако Ripple (компанията) изчезне утре, токенът ще продължи да се търгува на борсите и може да има стойност, ако потребителите сами решат да го използват като валутен мост или дори като платежно средство.


Въпреки това, количеството XRP, държано от Ripple, предполага симбиотична (взаимно поддържаща се) връзка занапред, както и възприятието, че компанията има влияние върху цената на токена.

XRP Цена в Реално Време

XRP Новини

XRP на стойност $1.5 милиарда бяха прехвърлени за втори пореден ден

Това е вторият пореден ден, в който гореспоменатата платформа за проследяване на криптовалути е открила транзакции на големи играчи в размер над милиард XRP монети.Към момента на писане, XRP, класиран...
ДЕК. 25, 2021 17:13 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

XRP за близо $600 милиона беше прехвърлено от Ripple и крипто борсите

Whale Alert сподели информацията, че през последните двадесет и четири часа удивителното количество от 718.3 милиона XRP е било прехвърлено от няколко компании за крипто активи – Ripple, Binance и още...
ДЕК. 18, 2021 19:49 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Крипто борсите прехвърлиха 90 милиона XRP

Whale Alert разпространява информацията, че през последните 20 часа три големи крипто борси са извършили няколко транзакции, премествайки 89.2 милиона XRP. Междувременно крипто китовете продължават да...
ДЕК. 16, 2021 20:36 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

XRP остава с 60% нагоре тази година въпреки проблемите със SEC

Това може да изглежда оскъдно увеличение в сравнение с възхода на цените на Биткойн (BTC) и Етериум (ETH), които са нараснали със 147.4% и 550% тази година. Приблизително по това време през декември 2...
ДЕК. 15, 2021 22:14 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

'Добавете XRP към американските борси ако е ценна книга'

На неотдавнашна среща с Конгреса, изпълнителни директори от различни крипто компании се опитаха да убедят Конгреса да отдели крипто от традиционната финансова рамка и да го третира като друг вид актив...
ДЕК. 9, 2021 21:40 1 МИН . ЧЕТЕНЕ