XRP иконка

XRP XRP

Ранк 7
XRP Цена Калкулатор :
Ранк 7
XRP цена в USD: XRP цена в EUR: XRP цена в BGN:

$0.816088

0.816088

€0.673954

1.321 BGN

0.00002302 BTC

Пазарна капитализация
$37,586,127,026
46,056,463,305 XRP
ATH
$3.4
% до ATH (316.62%)
24ч Обем
$2,826,292,805
3,463,220,640 XRP
Крипто в циркулация
46,189,574,356 XRP
Макс : 100,000,000,000

Какво е XRP

Към момента на писане на статията тя е третата по големина криптовалута по отношение на пазарната капитализация.


Токенът няма миньори - всичките 100 милиарда токена са издадени от Ripple през 2015 г. Създателите запазиха 20 милиарда и оставиха останалата част на компанията, която я използва за разработване на ликвидност, методично разпределяйки ги на клиентите и стимулирайки дейността на пазара.


XRP използва уникален блокчейн.


Блокчейнът, по който работи XRP, се нарича XRP Ledger. Вместо да разчитат на доказателство за работа, доказателство за залог или други подобни, транзакциите се потвърждават от списък на "доверени" възли, оторизирани от Ripple.


Друг термин, на който може да се натъкнете, е RippleNet, който не се отнася до конкретен продукт, а по-скоро до мрежата от финансови институции, използващи продукти на Ripple. С други думи, тя включва xCurrent, xRapid и всички банки, които ги използват.


Поради сравнително ограничената си употреба до момента при трансгранични трансфери, някои предполагат, че стойността на Ripple не е в токена, а по-скоро в софтуера на xCurrent, който оптимизира плащанията. 


Те посочват относителния интерес към xCurrent за разлика от xRapid като доказателство, че монетата не е необходима, за да бъде полезна технологията на Ripple.


Освен това някои твърдят, че променливостта на токена не позволява той да бъде практичен механизъм за плащане, което е неоснователно твърдение.


Използването на xCurrent е първата стъпка към по-широко използване на xRapid и токена XRP. Докато xCurrent разчита на кореспондентските банкови и ликвидни валутни коридори, не е необходимо да поддържат сметки в кореспондентските банки - използвайки XRP като мост между валутите - би освободило ликвидността на банките.


Що се отнася до относителната волатилност на токена, Ripple твърди, че обменът между фиатните валути и XRP в xRapid се случва твърде бързо, следователно движенията на цените не могат да окажат значително влияние в този контекст.


Проблема на XRP с централизация.


Много хора твърдят, че XRP дори не се класира като криптовалута, тъй като се контролира от една компания (по време на писането Ripple притежава около 60% от XRP токените, въпреки че повечето от тях се държат в ескроу).


Също така транзакциите се обработват от валидатори, оторизирани от Ripple. Компанията положи усилия да диверсифицира списъка на одобрените валидатори (известен като Уникален списък с възли), но списъкът все още изисква разрешение, не е отворен за всички и следователно не е наистина децентрализиран.


Ripple твърди, че пълната децентрализация на XRP Ledger не е необходима за целите му и че от съображения за сигурност трябва да бъде ограничена до "доверени" страни.


Един от проблемите в основата на дебата за централизация / децентрализация е дали Ripple може да оцелее без XRP и обратното.


На пръв поглед изглежда, че ако Ripple (компанията) изчезне утре, токенът ще продължи да се търгува на борсите и може да има стойност, ако потребителите сами решат да го използват като валутен мост или дори като платежно средство.


Въпреки това, количеството XRP, държано от Ripple, предполага симбиотична (взаимно поддържаща се) връзка занапред, както и възприятието, че компанията има влияние върху цената на токена.

XRP Цена в Реално Време

XRP Новини

Ripple прехвърля още $420 милиона в XRP на съоснователя Джед МакКейлъб

Според блокчейн експлоръра XRPScan, това е последната от поредица от масивни XRP транзакции, които Ripple изпраща на МакКейлъб ежемесечно от септември 2020 г.На свой ред, Маккейлъб продължава постепен...
ЮНИ. 4, 2021 18:11 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

XRP проби над $1 след 13% скок на цената

Днешният скок идва непосредствено след победата за Ripple в продължаващата съдебна битка с Комисията по ценни книжа и борси на САЩ. Компанията успешно попречи на SEC да получи достъп до определени пра...
МАЙ. 31, 2021 16:29 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Ripple постига още един успех в делото срещу SEC

Доставчикът на технология за разпределена книга Ripple постигна още една значителна победа срещу Американската комисия по ценни книжа и борси. Съдията Сара Нетбърн отхвърли предложението на SEC з...
МАЙ. 30, 2021 17:44 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Ripple ще стане публична компания след делото

Ripple Labs възнамерява да се превърне в публично търгувана компания, след като уреди делото срещу SEC, потвърди изпълнителният директор на платежния процесор. По време на друго интервю Брад Гарлингха...
МАЙ. 28, 2021 15:42 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Бивш директор на Ripple продаде XRP за $310 милиона в рамките на месец

Страхотен дъмп на XRPСпоред блокчейн тракера XRPScan, Маккейлъб е получил малко над 442 милиона XRP от Ripple на 2-ри май. От този ден насам той продължава да изкарва токените от портфейла си, за да г...
МАЙ. 23, 2021 00:03 2 МИН . ЧЕТЕНЕ