XRP иконка

XRP XRP

Ранк 4
XRP Цена Калкулатор :
Ранк 4
XRP цена в USD: XRP цена в EUR: XRP цена в BGN:

$1.23

1.23

€1.021

2.002 BGN

0.00002266 BTC

Пазарна капитализация
$56,297,771,219
45,770,545,707 XRP
ATH
$3.4
% до ATH (176.42%)
24ч Обем
$15,466,184,997
12,574,134,145 XRP
Крипто в циркулация
46,012,885,963 XRP
Макс : 100,000,000,000

Какво е XRP

Към момента на писане на статията тя е третата по големина криптовалута по отношение на пазарната капитализация.


Токенът няма миньори - всичките 100 милиарда токена са издадени от Ripple през 2015 г. Създателите запазиха 20 милиарда и оставиха останалата част на компанията, която я използва за разработване на ликвидност, методично разпределяйки ги на клиентите и стимулирайки дейността на пазара.


XRP използва уникален блокчейн.


Блокчейнът, по който работи XRP, се нарича XRP Ledger. Вместо да разчитат на доказателство за работа, доказателство за залог или други подобни, транзакциите се потвърждават от списък на "доверени" възли, оторизирани от Ripple.


Друг термин, на който може да се натъкнете, е RippleNet, който не се отнася до конкретен продукт, а по-скоро до мрежата от финансови институции, използващи продукти на Ripple. С други думи, тя включва xCurrent, xRapid и всички банки, които ги използват.


Поради сравнително ограничената си употреба до момента при трансгранични трансфери, някои предполагат, че стойността на Ripple не е в токена, а по-скоро в софтуера на xCurrent, който оптимизира плащанията. 


Те посочват относителния интерес към xCurrent за разлика от xRapid като доказателство, че монетата не е необходима, за да бъде полезна технологията на Ripple.


Освен това някои твърдят, че променливостта на токена не позволява той да бъде практичен механизъм за плащане, което е неоснователно твърдение.


Използването на xCurrent е първата стъпка към по-широко използване на xRapid и токена XRP. Докато xCurrent разчита на кореспондентските банкови и ликвидни валутни коридори, не е необходимо да поддържат сметки в кореспондентските банки - използвайки XRP като мост между валутите - би освободило ликвидността на банките.


Що се отнася до относителната волатилност на токена, Ripple твърди, че обменът между фиатните валути и XRP в xRapid се случва твърде бързо, следователно движенията на цените не могат да окажат значително влияние в този контекст.


Проблема на XRP с централизация.


Много хора твърдят, че XRP дори не се класира като криптовалута, тъй като се контролира от една компания (по време на писането Ripple притежава около 60% от XRP токените, въпреки че повечето от тях се държат в ескроу).


Също така транзакциите се обработват от валидатори, оторизирани от Ripple. Компанията положи усилия да диверсифицира списъка на одобрените валидатори (известен като Уникален списък с възли), но списъкът все още изисква разрешение, не е отворен за всички и следователно не е наистина децентрализиран.


Ripple твърди, че пълната децентрализация на XRP Ledger не е необходима за целите му и че от съображения за сигурност трябва да бъде ограничена до "доверени" страни.


Един от проблемите в основата на дебата за централизация / децентрализация е дали Ripple може да оцелее без XRP и обратното.


На пръв поглед изглежда, че ако Ripple (компанията) изчезне утре, токенът ще продължи да се търгува на борсите и може да има стойност, ако потребителите сами решат да го използват като валутен мост или дори като платежно средство.


Въпреки това, количеството XRP, държано от Ripple, предполага симбиотична (взаимно поддържаща се) връзка занапред, както и възприятието, че компанията има влияние върху цената на токена.

XRP Цена в Реално Време

XRP Новини

CoinShares обявиха старта на своя XRP ETP

Този продукт ще бъде четвъртият нов продукт на CoinShares, пуснат тази година. Фирмата вече предлага Биткойн, Етериум и Лайткойн продукти.XRPL е създаден с помощта на институционалната ETP платформа н...
АПР. 16, 2021 13:08 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Съдия отхвърли искането на SEC за финансовите записи на директорите на Ripple

SEC беше поискала личните финансови записи за последните осем години на Брад Гарлингхаус и Крис Ларсен, настоящи и бивши главни мениджъри на Ripple. В неотдавнашното решение обаче Нетбърн постанови, ч...
АПР. 11, 2021 11:52 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Крипто легендата Питър Бранд предвижда 275% ценово увеличение за XRP

В нов туит Питър Бранд казва на своите 459,600 последователи, че XRP току-що е излязъл от масивен бичи модел след три години консолидация.“В случай, че търгувате това, (не го правя) [XRP] се наслаждав...
АПР. 10, 2021 20:03 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Питър Бранд променя мнението си за XRP - очаква още възход

Ветеранът търговец на комодити Питър Бранд вярва, че XRP може да скочи по-високо спрямо BTC в скорошен туит. Двойката XRP / BTC е формира ‘изключително редкия compound fulcrum pattern’, който се ...
АПР. 7, 2021 22:57 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

XRP се изстрелва над $0.70

Биткойн продължава да страда под заветните $60,000 и спадна с около три хиляди долара след като доближи нивото.  Доминантността му е намаляла още повече, тъй като някои алткойни са отбелязал...
АПР. 5, 2021 11:48 1 МИН . ЧЕТЕНЕ