НАЧАЛО Други

Кои са трите акции, които контролират фондовия пазар

09.06.2024 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Кои са трите акции, които контролират фондовия пазар

В света на инвестирането числата три и седем често се смятат за късметлии. Текущата пазарна динамика обаче предполага, че инвеститорите може да разчитат твърде много на този късмет.

2023 година бе белязана от доминацията на „Великолепната седморка“ – големи технологични компании като Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia и Tesla. Тези гиганти изстреляха S&P 500 с 24%. И все пак, с нарастването на индекса с още 1.4% тази седмица, опасенията се насочват към първите три акции.

Въпреки страховете относно тясната концентрация на пазарните печалби, представянето на тези технологични титани се разминава. Tesla се сблъска със значителни загуби, а Apple се представя по-слабо от S&P 500. Междувременно първите три акции – Microsoft, Nvidia и Apple – представляват 20% от стойността на S&P 500, ниво на концентрация, невиждано от поне 2000 година насам.

Тази безпрецедентна концентрация повдига два основни проблема. Първо, това оспорва идеята за диверсифициран пазар. Второ, забележителният възход на Nvidia има непропорционално въздействие.

Докато акциите на Nvidia скочиха с над 100% през 2024 г., Microsoft и Apple отбелязаха скромни печалби от съответно 12.3% и 1.6%. Nvidia дори надмина Apple по пазарна стойност и бързо се доближава до Microsoft, значителен скок за компания, която беше второстепенен играч в S&P 500 само преди пет години.

Бързият възход на Nvidia, подхранван от нейния по-нестабилен бизнес модел в сравнение с Microsoft и Apple, засяга широк кръг от инвеститори поради преобладаването на индексните фондове. Тази висока пазарна капитализация и волатилност означават, че движенията на акциите на Nvidia имат значително влияние върху цялостния пазар.

Оправдана ли е тази пазарна концентрация? Според Майкъл Мобусин от Morgan Stanley може да е така, ако пазарните капитализации отразяват потенциала на компаниите за създаване на стойност.

През последното десетилетие, докато първите 10 акции съставляваха 19% от пазарната капитализация, те генерираха 47% от икономическата печалба. Въпреки че пазарните очаквания може да са високи, трудно е да се спори, че оценките на тези водещи компании са безпочвени.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Прогресът на крипто през последните години в очите на основателя на Етериум

Бутерин наскоро направи някои коментари по отношение на еволюцията на криптовалутите от 2018-2019 г. досега.

20.06.2024 21:30 1 мин. четене

Дългът на САЩ достигна поредният нов рекорд

Държавният дълг на САЩ достигна нов рекорден връх от $34.753 трилиона, като само за последния ден това число се е увеличило с над $70 милиарда и продължава да се покачва.

20.06.2024 21:00 1 мин. четене

Швейцарската централна банка отново намали лихвения процент

Швейцарската централна банка намали основния си лихвен процент на второ поредно заседание, като по този начин подчерта разминаването си с европейските и американските си колеги в управлението на инфлацията.

20.06.2024 20:30 1 мин. четене

БРИКС: Кенеди младши обвинява САЩ за възхода на съюза

Независимият кандидат за президент на САЩ Робърт Кенеди-младши неотдавна отдаде нарастващото влияние на БРИКС на действията на САЩ.

20.06.2024 20:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.