НАЧАЛО Други

Китайските компании се насочват към петролните залежи в Ирак

13.05.2024 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китайските компании се насочват към петролните залежи в Ирак

В неделя министърът на петрола в Ирак съобщи, че китайски компании са получили четири оферти за проучване на иракски петролни и газови находища, с което кръгът за издаване на лицензи за проучване на въглеводороди в близкоизточната страна продължава и през втория ден.

Лицензите за 29 проекта за добив на нефт и газ са насочени предимно към увеличаване на производството за вътрешно потребление, като над 20 компании, сред които европейски, китайски, арабски и иракски, са преминали предварителна квалификация. Забележително е, че китайските компании се превърнаха в единствените чуждестранни победители, като от събота насам спечелиха девет находища на нефт и газ, докато иракската кюрдска компания KAR Group си осигури две.

Видимо отсъстваха най-големите американски петролни компании, въпреки че иракският министър-председател Мохамед Шиа се срещна с представители на американски компании по време на официалното си посещение в САЩ миналия месец.

Според министъра на петрола Хаян Абдул Гани китайската фирма CNOOC Iraq е спечелила търга за разработване на иракския блок 7 за проучване на нефтени залежи, който обхваща централните и южните провинции Дивания, Бабил, Наджаф, Васит и Мутана.

Освен това ZhenHua, Anton Oilfield Services и Sinopec получиха оферти за разработване на петролното находище Abu Khaymah в Мутанна, находището Dhufriya във Васит и находището Summer в Мутанна.

Основната цел на шестия кръг на лицензиране в Ирак е да се увеличи добивът на газ, който е предназначен за захранване на електроцентрали, зависими от вноса от Иран. Въпреки това липсваха оферти за поне две находища със значителен потенциал за добив на газ, което може да подкопае тези усилия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Криптовалутите никога няма да заменят долара според експерти

Тъй като икономиката на САЩ показва признаци на влошаване с нарастващи показатели за дълга, щатският долар е изправен пред сериозни предизвикателства.

18.05.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и Китай укрепват съюза си, представяйки единен фронт срещу политиките на САЩ.

18.05.2024 16:00 2 мин. четене

Ето коя криптовалута използват американските банки за токенизация

Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), известна като най-голямата система за сетълмент в света, си партнира с блокчейнът, предоставящ оракулски услуги – Chainlink (LINK), за да завърши пилотна програма, включваща няколко големи банкови институции в САЩ.

18.05.2024 15:00 1 мин. четене

ООН прогнозира подобряване на световната икономика

В четвъртък Организацията на обединените нации (ООН) съобщи за подобрени перспективи за световната икономика в сравнение с предишната си прогноза от януари.

18.05.2024 13:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.