НАЧАЛО Други

Китайският юан задмина долара и е вече най-търгуваната валута в Русия

октомври 23, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китайският юан задмина долара и е вече най-търгуваната валута в Русия

Тъй като алиансът БРИКС продължава да полага усилия в посока дедоларизация, китайският юан официално измести щатския долар (USD) като основна валута в търговските сделки в Русия.

Тази промяна се реализира успоредно с взаимния стремеж към увеличаване на търговията с използване на съответните местни валути.

Нещо повече, двете страни наскоро финализираха значително споразумение на стойност $25 милиарда, сключено в техните местни валути. Сделката за зърно, оценена на 2.5 трилиона рубли, се откроява като една от най-големите транзакции между Русия и Китай, подчертавайки съгласуваните им усилия да намалят зависимостта си от щатския долар в световен мащаб.

През цялата година икономическият блок БРИКС неотклонно провеждаше политика на дедоларизация. С присъединяването на шест нови държави членки отдалечаването на блока от щатския долар беше особено очевидно. Въпреки че възникнаха въпроси относно това кои местни валути се насърчават, една от тях безспорно се очерта като водеща.

Доклад на Bloomberg за търговията на БРИКС потвърждава, че китайският юан вече е засенчил щатския долар като най-често търгуваната валута в Русия. Освен това в доклада се подчертава, че по-голямата част от руските предприятия предпочитат да търгуват с юана, а не с долара или други национални валути.

Въпреки че това развитие напредва в усилията за дедоларизация, то доведе и до някои вътрешни разногласия в блока. Посочва се още, че Индия не е толкова склонна да продължи да използва юана, като според съобщенията някои петролни рафинерии са отложили плащанията поради опасения, свързани с валутата, участваща в обмена.

Разпространението на юана в Русия представлява ясна победа за блока, но вътрешните разногласия остават предизвикателство. Икономическият съюз трябва да се ориентира в тази динамика, като същевременно се стреми да постигне многополюсните си цели. Въпреки това отстъпките в конкретни области биха могли допълнително да подсилят инициативите им за дедоларизация.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Китайският юан задмина долара и е вече най-търгуваната валута в Русия”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.