НАЧАЛО Други

Китайският юан вече е втората най-използвана валута при SWIFT

октомври 21, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китайският юан вече е втората най-използвана валута при SWIFT

Китай, член на БРИКС, активно популяризира националната си валута - китайския юан, за да се конкурира с щатския долар, еврото, паунда и други местни валути.

Забележително е, че китайският юан наскоро изпревари еврото и стана втората най-използвана валута сред транзакциите на SWIFT. Разпространението на еврото в международните SWIFT плащания достигна тригодишен минимум, докато китайският юан достигна петмесечен връх.

Данните от SWIFT показват, че трансграничните транзакции в евро са намалели от 32.64% на 31.74%, което представлява спад от близо 0.9%. За разлика от тях китайският юан е постигнал значителен напредък, като през септември е достигнал връх от 3.71%. През август 2023 г. плащанията по SWIFT, деноминирани в китайски юани, отбелязаха увеличение от 2.77% спрямо предходния месец.

Макар процентите да изглеждат скромни, това развитие означава забележителна промяна в полза на Китай в рамките на валутните пазари. Това е първият случай през последните 20 месеца, в който китайският юан надхвърля границата от 3%. Китайският юан вече отстъпва само на щатския долар, който за същия период нарасна от 41.74% на 42.71%.

Световната икономика е в разгара на постепенна трансформация, след като по-рано тази година БРИКС инициира начинанието за дедоларизация. Китай поема водеща роля в усилията на БРИКС да намали зависимостта си от щатския долар и да отправи предизвикателство и към еврото, лирата и йената. Макар че напредъкът на БРИКС може да е постепенен, потенциалната заплаха може да стане по-значителна през следващите години, като потенциално представлява предизвикателство за западното господство.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.