НАЧАЛО Други

БРИКС: Русия и Китай подписаха сделка за $25 милиарда

октомври 21, 2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Русия и Китай подписаха сделка за $25 милиарда

Две от водещите икономики в рамките на коалицията БРИКС, а именно Русия и Китай, значително засилиха търговските си връзки, като сключиха значително споразумение за $25 милиарда, деноминирани в съответните им местни валути.

В неотдавнашен доклад се подчертава непрекъснатият подем в търговските им дейности, особено в секторите на храните и енергетиката. По-специално, най-новото развитие обхваща значителна сделка за доставка на зърно на стойност 2.5 трилиона рубли.

И двете страни недвусмислено са приели процеса на дедоларизация, който е отговор на наложените от Запада санкции срещу Русия. Това накара блока да предприеме съгласувана експанзия в шест държави, за да засили тези усилия. В резултат на това не се наблюдава намаляване на твърдото насърчаване на използването на местните им валути.

Колективното споразумение ще продължи да насърчава приемането на юана и рублата в рамките на блока. Освен това в двустранните им отношения се отчитат далечните последици от доминиращата роля на долара в международните търговски разплащания.

През тази година икономическата коалиция БРИКС отбеляза забележителен ръст на своето значение. Стремежът ѝ към многополюсен световен ред се запази, тъй като тя активно търси средства за намаляване на глобалната зависимост от долара. Неотдавнашното монументално споразумение, подписано от Русия и Китай, подчертава тази реалност.

Това развитие бележи ключов етап в търговските отношения между двете страни и предоставя отлична възможност за съответните им икономики. Забележително е, че споразумението за износ улеснява използването на рублата в значителна международна сделка.

Случващото се е на път да изиграе решаваща роля за по-нататъшното засилване на значението на валутата, което отразява нарастващото разпространение на юана в рамките на блока.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.