НАЧАЛО Други

Индия отказва да плаща за руския петрол в китайски юани

октомври 22, 2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Индия отказва да плаща за руския петрол в китайски юани

Индия е изправена пред натиска на руските доставчици на петрол да плаща за вноса на суров петрол в китайски юани на фона на нарастващото напрежение с Пекин.

Индийското правителство, ръководено от министър-председателя Нарендра Моди, обаче не е склонно да се съгласи с това искане. Приблизително 70% от индийските рафинерии са държавна собственост, което означава, че те трябва да се придържат към инструкциите за плащане от Министерството на финансите.

Въпреки че в миналото Indian Oil Corp., най-голямата държавна рафинерия, е извършвала плащания в юани за руски суров петрол, оттогава правителството е ограничило тази практика. Частните рафинерии все още могат да използват юани за плащания, но степента на това не е ясна.

Русия разполага с излишък от индийски рупии, които трудно използва. Едновременно с това търсенето на юани рязко нарасна поради нарастващото значение на Китай като търговски партньор. Руските предприятия все по-често използват юани, които дори изместват долара като най-търгуваната валута в Русия.

Индийските рафинерии обикновено плащат за руския петрол в дирхами на ОАЕ, щатски долари и понякога в рупии, ако цените на петрола надхвърлят $60 за барел, както е наложено от САЩ и съюзниците върху руския петрол. Сега обаче руските доставчици настояват юанът да стане основна валута за сделките с петрол.

Споровете относно избора на валута доведоха до забавяне на плащанията за няколко петролни товара. Съпротивата на Индия срещу използването на юана подчертава предизвикателството да се балансират отношенията с Русия, която е жизненоважен икономически съюзник, и с Китай, който е геополитически съперник. Русия е основният доставчик на суров петрол за Индия, като на нея се падат почти половината от покупките.

Обтегнатите отношения между Индия и Китай, особено поради гранични спорове, допълнително усложняват тази ситуация. Популяризирането на юана пред рупията може да попречи на усилията на Индия да интернационализира валутата си и потенциално да доведе до политически отзвук за правителството на Моди. Индия беше единствената страна от БРИКС, която се противопостави на общата валута, опасявайки се, че тя ще облагодетелства юана.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Индия отказва да плаща за руския петрол в китайски юани”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.