НАЧАЛО Други

БРИКС: Руската рубла задмина долара тази седмица

ноември 12, 2023 18:41 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Руската рубла задмина долара тази седмица

Наскоро Русия, член на алианса БРИКС, се освободи от рубли и китайски юани, за да се пребори с щатския долар.

В изненадващ развой на събитията този ход се оказа печеливш, като тази седмица рублите надминаха щатския долар на валутните пазари. Въпреки че бе изправена пред санкции от страна на Белия дом, Русия умело се ориентира в наказателните мерки, излизайки от тях успешно.

В четвъртък курсът на щатския долар се срина до 91.96 рубли, за да се възстанови незначително до 92.09 рубли в петък. Това е значителен спад спрямо курса от 100.30 рубли, наблюдаван само преди месец, което показва спад от 8 пункта в рамките на 30 дни. Въпреки наложените санкции руската рубла демонстрира устойчивост и превъзходство над щатския долар в настоящия сценарий на валутния пазар.

Заемайки настъпателна позиция, Русия, страна от БРИКС, се ангажира със значителни дейности по покупко-продажба на своите местни валути – рубла и китайски юан – на валутния пазар.

Централната банка на Русия оглави значителни транзакции, обменяйки валути на Московската борса, като търговете възлизаха на 0.8 милиарда рубли. Стартирането на този подход на 2 ноември 2023 г. постави началото на поредица от стратегически ходове, равняващи се на $8.7 милиона в рубли и юани.

Използвайки ресурси от Фонда за национално богатство, Централната банка на Русия продължи тази тенденция, като на следващия ден обмени още 0.8 милиарда рубли, или $8.7 милиона. Тези дейности по купуване и продаване според мнозина са стратегически организирани, за да поддържат търговията с рубли в значителни обеми, като ефективно ограничават растежа на щатския долар на валутния пазар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

7 Отговори на “БРИКС: Руската рубла задмина долара тази седмица”
 1. Хахаха, задминала, заминала колко да е заминала -преди войната беше под 40 рубляка за долар сега са 100… голямо задминаване!

  • Киров,

   Как така рублата задминала долара , при положение че с 1 долар си купуваш 93рубли , а не с 1 рубла – 93 долара ?
   Все едно да кажете , че западно африканския франк е задниминал еврото …

 2. Васил делчев,

  Само така. Подкрепяме Русия. Щатския долар трябва да иде в историята. Да си ползват само в империята на злото

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.