НАЧАЛО Блокчейн

Китай с нова инициатива за блокчейн иновации

февруари 12, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай с нова инициатива за блокчейн иновации

След забраната на транзакциите с криптовалути през 2021 г. Китай бързо се ориентира към въвеждането на блокчейн.

Страната ще открие в Пекин Национален център за блокчейн иновации, който ще работи с университети, експерти по блокчейн и компании за проучване и изследване на основната технология.

Фокусът на изследванията

Националният център за иновации в областта на блокчейн ще се съсредоточи върху фундаменталните теории на концепцията, ключовите технологии като софтуер и хардуер, както и върху първичните платформи и мрежите за верификация.

За центъра ще отговаря Пекинската академия за блокчейн и крайни изчисления (BABEC), известна със своята блокчейн система ChainMaker, която е подкрепена от 50 корпорации, включително държавната China Construction Bank.

Приносът на BABEC към блокчейн технологията

BABEC е лидер в областта, като изпълнява 240 милиона транзакции в секунда (TPS), в сравнение със 100,000 през 2021 г. Решението на държавата да възложи на BABEC ръководството на новата изследователска институция е доказателство за нейния опит в областта.

Връзката на Китай с блокчейн

Въпреки строгата позиция на Китай срещу търговията с криптовалути, той е значителен играч в блокчейн иновациите. Страната счита себе си за “блокчейн нация“.

През септември 2022 г. китайското правителство твърди, че на страната се падат 84% от всички подадени блокчейн завления за патенти в световен мащаб. Процентът на одобрение на тези заявления обаче може да е по-висок, като само 19% от тях са получили одобрение.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: „Крипто активите не са ценни книжа“, според новo проучване


Блокчейн и CBDC

Блокчейн технологията и проектът за цифрова валута на централната банка (CBDC) се превърнаха в запазена марка на правителството. Централната банка вече пусна на пазара в цялата страна електронния юан (e-CNY).

По време на празничния период централната банка стартира около 200 дейности за e-CNY, за да насърчи потреблението. Градове като Шънджън дори раздадоха субсидии и купони за потребление на стойност милиони e-CNY, за да подкрепят кетъринг индустрията.

Целите на Китай за приемане на CBDC

Китай постави цели пред различните градове за насърчаване на използването на CBDC, като на 16 януари град Ханджоу издаде на всеки жител ваучери за e-CNY на стойност 80 юана, раздавайки общо e-CNY на стойност 4 млн. юана ($590,000). Тези усилия ясно показват ангажимента на Китай да насърчава използването на CBDC в страната.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Какво може да бъде въздействието на дигиталните валути на централните банки (CBDC)?

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Блокчейн Новини

DEX транзакциите на Arbitrum скочиха до рекордно високи нива

По данни на DeFillama обемът на транзакциите на децентрализираната борса (DEX) Arbitrum наскоро е достигнал нови върхове.

март 20, 2023 19:00 2 мин. четене

Етериум: Актуализацията “Shanghai” е крачка по-близо

Актуализацията на Етериум “Shanghai” се доближава все повече до реалността, тъй като разработчиците обявиха, че хард форкът се подлага на строги тестове в публичната тестова мрежа Goerli.

март 16, 2023 16:35 1 мин. четене

Водещ разработчик на SHIB посочи графика за бета тестването на Shibarium

Водещият разработчик на проекта от втори слой на Шиба Ину (SHIB), “Shytoshi Kusama” очерта предварителен график за завършване на фазата на бета тестване.

март 15, 2023 8:00 1 мин. четене

Бета тестът на Shibarium стартира: Какво трябва да знаете?

Дългоочакваното решение за мащабиране от втори слой на Шиба Ину (SHIB), Shibarium, е пуснато в бета версия, според разработчик на проекта с псевдоним “Shytoshi Kusama”.

март 12, 2023 18:00 1 мин. четене