НАЧАЛО Други

Какво може да бъде въздействието на дигиталните валути на централните банки (CBDC)?

февруари 11, 2023 16:03 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво може да бъде въздействието на дигиталните валути на централните банки (CBDC)?

Главният изпълнителен директор на финансово-консултантската компания deVere Group Найджъл Грийн заяви, че появата на дигиталните валути на централните банки (CBDC) ще увеличи популярността на криптовалутите.

Предимства на CBDC и липса на поверителност

Грийн каза, че CBDC предлагат няколко предимства, включително удобство, ефективност и прозрачност. Въпреки това те не осигуряват неприкосновеност на личните данни на потребителите.

Той смята, че с приемането на тези дигитални валути от все повече държави аргументите в полза на криптовалутите като Биткойн ще станат по-силни. Грийн прогнозира, че правителствата ще защитят CBDC от критиките за личните живот като отхвърлят тези опасения като пресилени.

Той обаче смята, че тези активи представляват реална заплаха за неприкосновеността на личните данни, тъй като ще дадат на правителството възможност да проследява разходите в реално време.

CBDC променя правилата на играта във финансовата система

Грийн заяви, че CBDC ще променят финансовата система, тъй като могат да проследяват всяка покупка и да контролират всяка похарчена стотинка.

Той изтъква, че подкрепените от държавата програмируеми дигитални валути ще дадат на правителството по-голям контрол върху транзакциите на гражданите.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Нова активност на крипто китовете с транзакции за близо $500 милиона


Разследване на издаването на CBDC в Обединеното кралство

Коментарите на Грийн идват след неотдавнашното съобщение на британското министерство на финансите и Английската централна банка, че проучват възможността за емитиране на CBDC като решението се очаква да бъде взето в рамките на десетилетието.

Канцлерът на хазната Джереми Хънт заяви, че макар парите в брой все още да остават, дигиталната лира, емитирана и подкрепена от Английската централна банка, би могла да бъде надежден, достъпен и лесен за използване начин за плащане. Целта на разследването е да се определи какво е възможно, като същевременно се гарантира финансовата стабилност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Планът на Ч. Палихапития за разобличаване на счупената финансова система на САЩ

Чамат Палихапития, милиардер и рисков капиталист, наскоро сподели мнението си за кризата във финансовата система на САЩ в новия епизод на подкаста “All-In”.

март 27, 2023 7:00 1 мин. четене

Animoca Brands отхвърля твърденията за съкращаване на фонд и спад на оценката

Animoca Brands, компания за рисков капитал и разработчик на Web3 игри, отхвърли твърденията, че е намалила целевата стойност на своя metaverse фонд с $200 милиона или с 20%, до $800 милиона поради нестабилността на крипто пазара и нестабилността в банковия сектор.

март 26, 2023 18:00 1 мин. четене

Президентът на Ел Салвадор премахва данъците върху технологичните иновации

В четвъртък вечерта президентът Найб Букеле обяви, че планира да предложи на Конгреса на Ел Салвадор законопроект за премахване на данъците върху технологичните иновации.

март 26, 2023 15:00 1 мин. четене

CBDC на ОАЕ ще играе важна роля в международните търговски разплащания

Централната банка на Обединените арабски емирства (ОАЕ) наскоро представи нов план за емитиране на дигиталната си валута, известна като “дигитален дирхам”.

март 26, 2023 9:00 1 мин. четене