НАЧАЛО Други

Китай продължава да отрича финансовата криза в страната

07.02.2024 22:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай продължава да отрича финансовата криза в страната

Разбирането на икономическия пейзаж на Китай е многостранно предизвикателство. Въпреки значителните загуби на фондовите пазари, не всички икономически показатели представят еднакво мрачна картина.

През 2023 г. Китай постигна ръст на БВП от 5.2 %, но икономическите данни за 2024 г. изглеждат разнопосочни, което обърква анализаторите.

От Rhodium Group подчертаха сериозното несъответствие между официалните данни на Китай и липсата на потребителско търсене, нерешените проблеми с дълга на местните власти и значителния спад на преките чуждестранни инвестиции, наблюдавани през втората половина на 2023 г.

Подходът на Пекин не успя да реши основните структурни проблеми, като вместо това се съсредоточи върху привличането на чуждестранни инвестиции и сплашването на критиците.

Нежеланието на Пекин да признае икономическите затруднения пролича в новогодишното твърдение на китайския лидер Си Дзинпин, че икономиката на страната остава “по-устойчива и динамична от преди“, въпреки че призна предизвикателствата, пред които са изправени някои предприятия.

От Rhodium Group поставят под съмнение оптимистичното представяне на китайската икономика, определяйки го като “политически мотивирано представяне на икономическата активност“.

Икономиката на Китай трудно възстанови инерцията си след краткия подем след пандемията, което доведе до намаляване на доверието на инвеститорите през цялата 2023 г.

Въпреки твърденията, че Китай е надхвърлил целта си за ръст на БВП от 5%, властите се оказаха принудени да прилагат извънредни мерки за подкрепа на икономиката. През 2024 г. се въвеждат допълнителни извънредни мерки за подкрепа на фондовите пазари, което показва основни проблеми.

Официалните китайски статистически данни не отчитат намаляването на доверието на пазара и икономическите предизвикателства. Макар че е възможно възстановяване през 2024 г., то до голяма степен зависи от драматичния спад на пазара на недвижими имоти.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.