НАЧАЛО Други

Китай продължава с натиска за разпространение на юана в Африка

06.12.2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай продължава с натиска за разпространение на юана в Африка

Клонът на Китайската централна банка в Замбия активно насърчава въвеждането на юана в търговските сделки в африканската държава и съседните ѝ страни.

В качеството си на единствената китайска банка, която оперира в Замбия и функционира като клирингово звено, тази държавна финансова институция, класирана на четвърто място в света по размер на активите, се ангажира да предоставя цялостни услуги и продукти, свързани с юана, на Замбия и други африкански държави. 

Вицепрезидентът на банката Лин Джинджън подчерта този ангажимент, като заяви:

Ние сме посветени на използването на нашата позиция в Замбия, за да улесним цялостната подкрепа и да насърчим използването на RMB в двустранната търговия и икономическите ангажименти“, както съобщиха от Bloomberg.

Като се застъпва за глобалното движение за дедоларизация, насочено към намаляване на зависимостта от щатския долар, Китай също така проявява значителен интерес към африканските вериги за доставки.

Замбия, която се нарежда на второ място по големина в Африка и на седмо място в света по производство на мед, съответства на статута на Китай като основен потребител на този метал. Медта съставлява приблизително 70% от приходите на Замбия от износ в чужбина. Икономиката на страната обаче се сблъска с нестабилност след пандемията, като рязко нарасналата инфлация доведе до рекордно нисък курс на квачата през тази година.

В отговор на това през юни Китай си сътрудничи със Замбия за предоговаряне на дълг в размер на $6.3 милиарда, дължим на чуждестранни правителства.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Икономиката на ОАЕ може драстично да се разрасне през 2024 година

Прогнозите са, че икономиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще нарасне с 5% през 2024 г., което е значително увеличение спрямо отчетения през миналата година ръст от 3.4%.

04.03.2024 12:29 1 мин. четене

Ето какво мисли милиардерът Рей Далио за настоящия фондов пазар

Рей Далио, основателят на Bridgewater, наскоро сподели своята гледна точка за сегашното състояние на фондовия пазар, като посочи, че не смята, че той е в балон.

04.03.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.