НАЧАЛО Други

БРИКС: Няма никакви предимства от присъединяване към съюза според президента на Аржентина

06.12.2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Няма никакви предимства от присъединяване към съюза според президента на Аржентина

Въпреки че се счита за ключов компонент в стратегията за разширяване на БРИКС, Аржентина наскоро изрази липса на интерес към присъединяване към алианса, позовавайки се на предполагаемата липса на ползи.

Неотдавнашни доклади очертаха позицията на правителството относно възможността да стане част от този икономически блок. Тези изявления се появиха след отговора на новата администрация на страната на поканата, отправена по време на срещата на върха на алианса през 2023 г.

Хавиер Милей, новоизбраният президент, ясно изрази позицията на Аржентина по отношение на Китай и намекна за потенциална доларизация на икономиката на страната. Тези изявления подчертават нарастващото несъответствие между целите на Аржентина и приоритетите на блока БРИКС.

През изминалата година икономическият съюз БРИКС отбеляза значителен растеж. Усилията му за намаляване на зависимостта от долара набраха популярност в световен мащаб, засилвайки геополитическото му влияние. Следователно алиансът имаше за цел да се възползва от този импулс, като разшири членството си – решение, формализирано на срещата на върха през 2023 г.

Въпреки това една от първоначално предвидените шест държави за разширяване сега отхвърли поканата и изрази твърда позиция срещу присъединяването. По-конкретно, Аржентина, страната, поканена да се присъедини към БРИКС, подчерта възприеманата липса на ползи. Диана Мондино, новоназначеният от президента министър на външните работи, официално отхвърли поканата, заявявайки:

Няма да се присъединим към БРИКС.

Освен това Мондино уточни, че процесът на приемане в БРИКС никога не е бил одобряван, въпреки първоначалните стъпки, предприети по-рано през годината.

Мондино изтъкна още липсата на забележими предимства при влизането в този икономически съюз. Като цяло международното възприятие на блока показва пътя към многополюсността, за която той отдавна говори. Междувременно държави като Пакистан бързо се включиха, за да запълнят празнината, оставена от решението на Аржентина.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какви са шансовете да видим нова валута на алианса

БРИКС представлява коалиция от нововъзникващи икономики в световен мащаб, създадена през 2006 г. с Бразилия, Русия, Индия и Китай, подтикнати от желанието им да противодействат на господството на установени икономически гиганти като Европа и САЩ.

23.02.2024 12:00 2 мин. четене

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.