НАЧАЛО Други

Китай може да се превърне в най-голямата икономика в света до 2035 година

01.04.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай може да се превърне в най-голямата икономика в света до 2035 година

В неотдавнашен доклад, публикуван от многонационален мозъчен тръст, съставен от учени от САЩ, Русия, Канада, Индия и Китай, се прогнозира, че китайската икономика е на път да надмине тази на САЩ и да стане най-голямата икономика в света около 2035 г.

Тази прогноза е подкрепена от стабилния икономически растеж на Китай, който се очаква да стимулира глобалния икономически напредък.

В доклада, който е анализиран от Global Times се подчертава, че е важно Китай да поддържа стратегия за устойчив и кумулативен растеж, подобна на “сложна лихва”, за да осъществи визията си за 2035 г. Това предполага съсредоточаване върху висококачественото развитие и отглеждането на нови производствени сили.

Тези прозрения произтичат от всеобхватни съвместни изследователски усилия на консорциум от мозъчни тръстове, включително Института за финансови изследвания “Чунян” към Китайския университет “Ренмин”. Докладът беше представен по време на международен симпозиум, което подчертава съвместния характер на анализа.

Анализаторите както в страната, така и в чужбина очакват Китай да запази темпото си на растеж, да постигне целите за растеж на БВП за 2024 г., като същевременно предпазливо се справя с предизвикателствата. Прогнозите сочат, че Китай може да изпревари САЩ като водеща икономика в света до 2035 г., при условие че поддържа годишен темп на растеж на БВП от около 5% през следващите години.

Основните фактори, които допринасят за тази перспектива, включват изпреварващия икономически растеж на Китай в сравнение със САЩ, както и продължаващото поскъпване и интернационализация на юана. Освен това в доклада се подчертава ключовата роля на развиващите се страни за стимулиране на световната икономическа експанзия, която може да удвои световния БВП през следващото десетилетие.

Амбициозните цели на Китай за растеж, включително 5% ръст на БВП за 2024 г., отразяват ангажимента му за икономически напредък. Въпреки предизвикателствата, като например свръхкапацитета и прехода към модел, основан в по-голяма степен на технологиите, експертите остават оптимистично настроени относно способността на Китай да се справи с тези препятствия.

В доклада се подчертават постиженията на Китай през последните години, особено по отношение на висококачественото икономическо и социално развитие. В него се посочва, че програмата за модернизация на Китай се движи по инерция, която се характеризира с инициативи, основани на иновации, по-задълбочени реформи и практики за устойчиво развитие.

В перспектива Китай се стреми да ускори модернизацията на индустриалната си система и да насърчи нови качествени производствени сили, които да стимулират икономическия растеж. На загрижеността на критиците относно стратегиите на Китай се противопоставят наблюденията, че потреблението продължава да нараства заедно с растежа, задвижван от инвестиции, което извежда милиони хора от бедността.

По същество траекторията на Китай към превръщането му в най-голямата икономика в света отразява стратегически ангажимент за устойчив растеж и иновации, подкрепен от всеобхватни икономически реформи и инициативи за развитие.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доларът засенчва всички останали валути през 2024 година

Няколко нововъзникващи икономики в Азия, Африка и Латинска Америка започнаха да полагат усилия за намаляване на зависимостта си от щатския долар с цел да отслабят неговия световен статут на резервна валута.

19.04.2024 19:36 2 мин. четене

Топ 3 AI акции, които може да са по-добра инвестиция от криптовалутите

Пазарът на криптовалути не веднъж е демонстрирал потенциала си за повишаване на стойността на портфейлите на инвеститорите.

19.04.2024 18:00 2 мин. четене

Икономиката на Китай надмина очакванията за първото тримесечие на 2024 година

Според публикуваните във вторник правителствени данни китайската икономика е надхвърлила очакванията през първото тримесечие на годината, повлияна от политиките за стимулиране и увеличеното търсене.

19.04.2024 16:00 2 мин. четене

Какво мисли съоснователят на PayPal за въздействието на изкуствения интелект

Питър Тийл, известен като съосновател на PayPal и видна фигура в технологичната индустрия, неотдавна изрази загриженост относно въздействието на изкуствения интелект (AI) върху различни умения.

19.04.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.