НАЧАЛО Други

БРИКС: Ето на какво ще разчита Китай, за да развива икономиката си

31.03.2024 10:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ето на какво ще разчита Китай, за да развива икономиката си

По време на Форума за развитие в Китай Джън Шаджие, директор на Националната комисия за развитие и реформи, представи стратегии и действия, насочени към справяне с три ключови области.

На първо място, страната се стреми да даде тласък на индустриалните иновации чрез напредък в науката и технологиите.

Според Джън правителството възнамерява да засили подкрепата за “различни значими инициативи в областта на науката и технологиите, да подсили ролята на предприятията като основни двигатели на научните и технологичните иновации и да ускори модернизацията и подобряването на традиционните индустрии”.

От друга страна, Китай ще развива нови източници на икономически растеж като биопроизводството, комерсиалната аерокосмическа индустрия, нови материали и др.

Като част от институционалната реформа Пекин ще разгърне мерки за подобряване на пазарно ориентираната бизнес среда и ще продължи да насърчава екологичните и нисковъглеродните трансформации.

Що се отнася до по-голямата отвореност, Джън предаде ангажимента на правителството да засили международното сътрудничество в областта на науката и технологиите.

Той подчерта значението на изграждането на “иновационна екосистема”, която да насърчава по-задълбочения обмен и партньорството на кадри между Китай и чужди държави.

Китай вече е започнал някои от тези действия по време на “Двете сесии” – първостепенната политическа среща на страната, на която се събират делегати от Националния народен конгрес и Китайската народна политическа консултативна конференция.

На фона на предизвикателния глобален пейзаж азиатската сила се стреми към икономическа експанзия от приблизително пет процента през тази година.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ и Китай може да има тежки последици за глобалната икономика

Международният валутен фонд (МВФ) призова правителствата на САЩ и Китай да предприемат действия за справяне с рязкото увеличаване на дълговете си, като предупреди за потенциални дълбоки последици за световната икономика и лихвените проценти, плащани от други държави.

18.04.2024 17:00 2 мин. четене

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

18.04.2024 15:00 2 мин. четене

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

18.04.2024 13:00 1 мин. четене

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

18.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.