НАЧАЛО Други

Китай са изправени пред много по-тежка финансова криза, отколкото си представяме

07.02.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай са изправени пред много по-тежка финансова криза, отколкото си представяме

Силната зависимост на Китай от сектора на недвижимите имоти е довела до влошаване на икономиката на страната, което наподобява финансовите условия, подобни на кризата от 2008 г., сподели Кайл Бас в интервю за CNBC във вторник.

Бас, основател на Hayman Capital, оприличи ситуацията на финансовата криза в САЩ, но в много по-голям мащаб. Той изтъкна банковата система на Китай, която има три и половина пъти по-голям ливъридж в сравнение със САЩ преди кризата от 2008 г., въпреки че е сравнително нова в банковото дело.

Силният растеж, който Китай отбеляза преди пандемията, беше подхранван от нерегулиран пазар на недвижими имоти, който разчиташе в голяма степен на дълг за разширяване, отбеляза Бас. Тъй като обаче в сектора се разрастват фалитите, това представлява значителна заплаха за икономиката като цяло. Недвижимите имоти допринасят за около една четвърт от БВП на Китай и представляват 70% от богатството на домакинствата.

Според Бас почти всеки публичен или регистриран на борсата китайски строителен предприемач в момента е изправен пред фалит. По-специално, Evergrande и Country Garden, двама големи строителни предприемачи, имат дълг от $500 милиарда. Наскоро съдът в Хонконг нареди на Evergrande да се ликвидира, което породи опасения за потенциални системни рискове.

В сравнение с банковата система на САЩ, която по време на кризата от 2008 г. претърпя загуби за около $800 милиарда, Бас изтъкна, че китайските власти се колебаят да предоставят значителни стимули.

Неизпълнението на задълженията също така натоварва местните правителства, които в голяма степен разчитат на приходите си от продажби на земя на строителни предприемачи. Пазарът на дългове на местните власти сега се равнява на $13 трилиона, отбеляза Бас.

Стресът на китайските пазари е очевиден, като от 2021 г. насам фалитът е в размер на $7 трилиона. Въпреки че през последните седмици Пекин обяви усилия за справяне с тези проблеми, доверието в пазара остава ниско.

Бас предупреди, че ситуацията в Китай вероятно ще се влоши, независимо от регулаторните мерки за ограничаване на късите продажби. Той разкритикува регулаторните органи за това, че приписват 15-годишния спад на фондовия пазар на късите продавачи, подчертавайки по-дълбоките структурни проблеми.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: 30 държави в готовност да се присъединят към съюза още тази година

Няколко развиващи се нации се подготвят да станат част от алианса БРИКС през 2024 г.

26.02.2024 8:00 2 мин. четене

Златото проби над $2,040 на фона на слабия долар

Щатският долар показа признаци на спад през последните дни, като повишеното търсене на сигурни активи цената на златото над $2040.

26.02.2024 7:00 2 мин. четене

БРИКС: Още една държава готова да влезе в алианса през 2024 година

Президентът на Венецуела Николас Мадуро наскоро изрази намерението на страната си да се присъедини към алианса БРИКС в близко бъдеще, както стана ясно по време на неотдавнашна телевизионна изява.

25.02.2024 16:00 1 мин. четене

Как технологичните гиганти манипулират фондовия пазар

В сферата на финансите действията на технологичните гиганти оказват значително влияние върху цените на акциите. Зад фасадата на иновациите и промените се крият сложни стратегии, създадени с цел да влияят на пазарите и да увеличават печалбите.

25.02.2024 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.