НАЧАЛО Други

Какво ще се случи с икономиката на САЩ ако Тръмп бъде избран за президент?

03.05.2024 12:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво ще се случи с икономиката на САЩ ако Тръмп бъде избран за президент?

Предложението на бившия президент Доналд Тръмп за значително увеличаване на митата върху целия внос, с особено високи ставки върху стоки от страни като Китай, бележи връщане към протекционистичната му търговска позиция, която бе характерна за голяма част от първия му мандат

Ако тези планове бъдат осъществени, те могат да променят търговските отношения на САЩ и да имат широкообхватни икономически последици във вътрешен и международен план.

Икономически последици от предложените мита

Предложението на Тръмп за общо мито от 10%, което потенциално може да се увеличи за конкретни държави, има за цел да насърчи местното производство, като оскъпи вносните стоки. Икономистите и историческите данни обаче сочат, че подобни мита могат да доведат до по-високи потребителски цени и инфлация в САЩ. Непартийната фондация Tax Foundation посочи, че митата действат като данък върху вноса, който, когато се прехвърли върху потребителите, води до по-високи цени. Освен това тарифите увеличават разходите за части и материали, което може да задуши вътрешното производство, вместо да го насърчи.

Търговски отношения и глобално въздействие

Китай, чиято митническа тарифа е най-високата предложена ставка от до 60%, вероятно ще предприеме ответни мерки, което ще доведе до по-нататъшна ескалация на търговската война, започнала по време на първия мандат на Тръмп. Това би могло да доведе до намаляване на международната търговия, което ще се отрази на глобалните вериги на доставки и на икономическата стабилност в световен мащаб. Освен това други държави като Индия и Бразилия също биха могли да отговорят със собствени мита, което допълнително ще усложни търговските отношения със САЩ.

Политически реакции и потенциални последици

Плановете на Тръмп биха могли да срещнат сериозна съпротива от страна на потребителите и предприятията, които разчитат на внос на достъпни цени. В международен план съюзниците и търговските партньори могат да възприемат САЩ като ненадежден или враждебен търговски партньор, което може да доведе до разпадане на дългогодишни съюзи и търговски споразумения.

Въздействие върху икономиката на САЩ и Федералния резерв

Въвеждането на широкообхватни мита може да усложни настоящите усилия на Федералния резерв да управлява инфлацията, която вече буди безпокойство. По-високите цени вследствие на митата биха могли да засилят инфлационния натиск, принуждавайки Фед да обмисли по-нататъшно повишаване на лихвените проценти. Това от своя страна може да забави икономическия растеж и да увеличи риска от стагфлация – сценарий на застой на икономическия растеж, съчетан с висока инфлация.

Опасения относно независимостта на Фед

Намеците на Тръмп за поемане на контрола върху Федералния резерв с цел осигуряване на по-ниски лихвени проценти биха могли да подкопаят независимостта на централната банка, да обезпокоят инвеститорите и потенциално да доведат до пазарна нестабилност. Този ход би бил противоречив и може да се сблъска със значителни правни и политически предизвикателства.

В обобщение, въпреки че тарифната стратегия на Тръмп има за цел да стимулира производството в САЩ и да намали зависимостта от вноса, потенциалните разходи – по-високи вътрешни цени, обтегнати международни отношения и усложняване на паричната политика – крият сериозни рискове. С оформянето на политическия пейзаж за поредните избори дебатът относно тези търговски политики вероятно ще се засили, като ще се включат аргументи за икономическия суверенитет и глобалната икономическа стабилност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.