НАЧАЛО Регулации

Какво се случва с крипто в Индия?

април 12, 2018 11:47 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво се случва с крипто в Индия?

Индийската централна банка, Reserve Bank of India (RBI) на 5-ти април 2018 г., обяви че няма да позволи на регулирани институции като банки, доставчици на платежни услуги и небанкови финансови компании (NBFC) да предоставят услуги на лица или фирми, които се занимават с крипто валути.

RBI предприе тази стъпка поради редица причини, като например „защита на потребителите, целостта на пазара и изпирането на пари“. Както се посочва в изявлението:

„[The] Reserve Bank многократно е предупредила потребителите, притежателите и търговците на виртуални валути, включително Bitcoin, за различните рискове, свързани с тези виртуални валути.
С оглед на свързаните с това рискове е решено, че с незабавно действие субектите, регулирани от RBI, няма да се занимават с или да предоставят услуги на никое физическо лице или бизнес, които се занимават с или уреждат дружества за рисков капитал. Регулираните субекти, които вече предоставят такива услуги, ще излязат от въпросните взаимоотношенията в определено време. В това отношение се издава отделно циркулярно писмо.“

Бибху Прасад Канунго, заместник-директорът на RBI лично направи това изявление на пресконференция:

В международен план, макар регулаторният отговор на тези токени да не е еднакъв, общоприето е, че те могат сериозно да подкопаят рамката за борба с изпирането на пари (AML; anti-moeny laundering) и FATF (Financial Action Task Force), което оказва неблагоприятно влияние върху целостта на пазара и контрола на капитал. И ако те надхвърлят критичния размер, те също могат да застрашат финансовата стабилност. 

Огромна грешка?

Инвеститора Тим Дрейпър нарече този ход „огромна грешка“, добавяйки:

 „Ако имах среща с Моди, щях да му кажа, че прави огромна грешка.“

Bitbns направи следното изказване:

„Това очевидно задушава иновациите около Blockchain. Ако правителството не улесни приемането на нови технологии, страната ще остане изоставена. Не става въпрос, че Google или Apple са създадени от [правителство]. По-скоро е важно, когато това се случи, предприемачите да получат възможно най-добрата локализация. Ако правителство не осигури това – хора като Сундар Пичай или Сатя Нандала трябва да напуснат страната и да станат творци в някои други страни.“

Изявлението на RBI изглежда за момента не е повлияло на пазара значително (ако въобще).

Наскоро Bitcoin (BTC) се търгува близо до 7000 долара, а Ethereum (ETH) на 400 долара.

Индийските крипто обменни бюра (Unocoin and ZebPay) известяват потребителите си за това развитие чрез електронна поща и известие от апликациите им.

Това, което обърка много хора от крипто общността в Индия, са странните двойни стандарти на индийското правителство за крипто валутите. От една страна, правителството приветства технологията зад тях, а от друга обезсърчава използването на им в страната.

Още февруари ,Арун Джаитли, министър на финансите, заяви:

„Технологията Blockchain позволява организиране на каквато и да е верига от записи или транзакции без необходимост от посредници … Правителството не счита, че крипто валутите са законно платежно средство и ще предприеме всички мерки за премахване на използването на тези крипто-активи за финансиране на незаконни дейности или като част от платежната система. Правителството ще проучи активно използването на технологията Blockchain за въвеждане на цифрова икономика. „

Индийският отдел за данък върху доходите, който последва тази реч по-късно през февруари, като изпрати 100 000 „данъчни известия“ на Bitcoin инвеститори. Председателят на Централния съвет по директните данъци (CBDT) обясни:

„Хората, които са направили инвестиции (в крипто валути) и не са декларирали приходи при подаване на данъци и не са платили данък върху печалбата, реализирана чрез инвестиране, ние им ги изпращаме, тъй като смятаме, че всички те са облагаеми. Разбрахме, че няма яснота относно инвестициите, направени от много хора, което означава, че не са го обявили правилно. Ние информирахме всички генерални дирекции (генерални директори за данъка върху доходите) в цяла Индия и те издават известия и така ще бъдат обложени с данък. „

В резултат на това изказване, Биткойн падна с около $800.

Нужно е преосмисляне на регулацията

Икономиката на blockchain съществува благодарение на криптовалутите, но също така много от blockchain тек компаниите съхраняват богатството си в крипто валути. Ако индийското правителство иска тези компании да внесат в страната инвестиции, технологии и иновации, то трябва да поеме либерална позиция. В противен случай всеки има свободата да избира юрисдикции, които имат по-леки регулации.

Шивам Такрал, изпълнителен директор на Buyucoin, каза пред Economic Times:

„Трябва да преместим нашата компания в чужда страна, където регулациите позволяват отваряне на банкови сметки плюс няма да се занимаваме с фиат валути. Тя ще се превърне в глобална операция, а не в централна операция в Индия „.

Други също изразиха необходимост от преосмисляне на позицията, която е взела централната банка. Както г-н Navin Surya, председател на Съвета за плащания в Индия, който се позовава на решението на RBI, каза на Bloomberg Quint:

„Рискове съществуват във всяка система, но имаме решения за всеки от тях. Така че защо да не работите с търговците на виртуални валути по подобен начин и да създадете безрискова система, а не да я изключвате „.

Ходът на RBI като стъпка към собствена криптовалута?

В прес-комюнике, RBI казаха следното:

„Бързите промени в пейзажа на платежната индустрия, заедно с фактори като появата на частни цифрови токени и нарастващите разходи за управление на хартиените фиат пари / металните пари, тласнаха централните банки по света да проучат възможността за въвеждане на фиат цифрови валути. Макар че много централни банки все още се занимават с разискванията, междубраншовата група е създадена от резервната банка, за да проучи и предостави насоки за желанието и възможността за въвеждане на цифрова валута на централната банка. Докладът ще бъде представен до края на юни 2018 г. „.

Индийците все още могат да използват Биткойн

Крипто валутите са децентрализирани. Индийците все още могат да търгуват с крипто валути, като използват популярни системи от тип peer-to-peer, като Bisq и localbitcoins, или просто да обменят Bitcoin за фиат с местните дилъри. Тази стратегия е работила в Китай, където подобна забрана е наложена от властите.

Тази регулация ще тласне повече потребители да научат именно тази „тайна“, така че мерките на правителството ще се окажат, в скромното мнение на cryptodnes, неефикасни.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Какво е ISO 20022 и защо има значение?

Няма съмнение, че стандартът ISO 20022 може да се окаже значителен катализатор за някои инвеститори в криптовалути.

август 8, 2022 21:25 1 мин. четене

Парламентарна група на Обединеното кралство разследва крипто индустрията

Групата иска да чуе мнения от регулаторните органи, експертите от сектора и правителството по редица теми.

август 7, 2022 14:33 1 мин. четене

SEC разследва всички крипто борси – включително Coinbase и Binance

Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) разследва Coinbase, най-голямата борса в страната, а според служителите от офиса на Лумис са насочили вниманието си и към глобалния гигант Binance.

август 5, 2022 15:43 1 мин. четене

Сенатор Елизабет Уорън не иска крипто на Уолстрийт

Сенатор Елизабет Уорън продължава кампанията си срещу криптовалутите, като този път предлага закон, който на практика ще прекрати предоставянето на криптовалутни услуги от банките, според доклад на Bloomberg от четвъртък.

август 5, 2022 12:46 1 мин. четене