НАЧАЛО Други

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

29.02.2024 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

Египет, който и без това е обременен от значителни икономически предизвикателства, сега се сблъсква с допълнително напрежение в резултат на продължаващата война.

Един от основните сектори, силно засегнати от конфликта, е туризмът. Египет, известен със своите исторически забележителности и курорти, разчита до голяма степен на туризма като основен източник на приходи.

Преди ескалацията на военните действия туристическият сектор показваше признаци на възстановяване от последиците от Ковид пандемията. Въпреки това близостта на конфликта до границите на Египет, особено в района на Синайския полуостров, отблъсна туристите и доведе до рязък спад на резервациите.

Предварителните оценки сочат значителен спад, като първите показатели сочат към 25% спад на резервациите към ноември. Ако конфликтът продължи, тази тенденция вероятно ще се запази, което допълнително ще намали приходите от туризъм на Египет.

Освен това смущенията в Суецкия канал нанесоха значителен удар върху египетската икономика. Каналът, който е жизненоважен воден път за световната търговия, служи като основен източник на приходи за Египет от пътни такси и такси.

Конфликтът обаче доведе до повишена загриженост за сигурността в региона, което накара някои корабни компании да пренасочат корабите си извън маршрута на канала.

Това пренасочване е довело до значително намаляване на приходите от Суецкия канал, като според докладите през първите 11 дни на годината приходите са намалели с 40% в сравнение с предходната година. Очаква се с продължаването на конфликта тези загуби да се увеличат, което ще натовари допълнително икономиката на Египет.

Освен това войната наруши работата на египетския газов сектор, което задълбочи икономическите последици. Египет играе ключова роля на регионалния газов пазар, като разполага със съоръжения за втечняване и служи като транзитен център за износ на газ.

Конфликтът обаче доведе до значително намаляване на износа на газ, което се отрази най-вече на реекспорта на газ към други пазари. Този спад, съчетан с прекъсванията в транспортирането на газ от Израел, подчерта икономическата зависимост на Египет от регионалната стабилност и допълнително подчерта уязвимостта му от геополитическо напрежение.

Обобщение

В заключение, войната между Израел и Газа доведе до тежки икономически последици за Египет, като задълбочи съществуващите предизвикателства и подкопа усилията за възстановяване и стабилност.

Тъй като конфликтът продължава, Египет е изправен пред нарастващ икономически натиск, особено в ключови сектори като туризма, транспорта и енергетиката. За справяне с тези предизвикателства ще са необходими съгласувани усилия както на национално, така и на международно равнище, за да се смекчи въздействието и да се очертае път към икономическа устойчивост и растеж.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ германска банка ще предлага крипто услуги

Най-голямата федерална банка в Германия, Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), с активи на обща стойност 333 милиарда евро, създаде стратегическо партньорство с Bitpanda Technology Solutions, водеща европейска крипто платформа.

16.04.2024 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Съюзът призовава Близкия изток да зареже долара в търговията с петрол

Напрежението в Близкия изток нараства след серия от над 300 ракетни атаки с дронове, извършени от Иран срещу Израел, които бяха прихванати от защитната система “Железен купол”.

16.04.2024 7:00 1 мин. четене

Ето към кои крипто акции да се насочите през април

През изминалата година пазарът на криптовалути отбеляза съживяване след период на охлаждане през 2022 г., задвижван от фактори като регулаторни одобрения на спот Биткойн ETF и очакване на по-ниски лихвени проценти.

15.04.2024 19:20 2 мин. четене

БРИКС: Китай продължава да доминира в рамките на съюза

Създаването на БРИКС, която първоначално включваше Бразилия, Русия, Индия и Китай, може да се проследи до публикация от 2001 г. на икономиста от Goldman Sachs Джим О’Нийл.

15.04.2024 18:34 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.