НАЧАЛО Други

Глобалните последици за енергийният сектор от войната между Израел и Хамас

20.12.2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Глобалните последици за енергийният сектор от войната между Израел и Хамас

Конфликтът в Украйна засилва трафика през Суецкия канал. Потенциалните смущения в конфликта в Газа могат да принудят доставките на енергия да се извършат по скъпоструващ и предизвикващ инфлация маршрут.

В понеделник BP обяви временното пренасочване на танкерите от типичния им маршрут в Червено море поради нападенията на бунтовниците хути срещу кораби, симпатизиращи на палестинците. Въпреки че BP е основната енергийна компания, която предприема такива мерки, корабни компании като A.P. Moller-Maersk и Hapag-Lloyd също пренасочиха товари около Африка.

Напрежението в Червено море доведе до повишаване на цените на суровия петрол тип Brent и на европейския бенчмарк за природен газ TTF в понеделник. Във вторник обаче цените отново се понижиха, вероятно поради ангажимента на САЩ за създаване на многонационални военноморски сили за защита на търговските превози в региона.

Червено море е от решаващо значение за износа на петрол и природен газ, като през първото полугодие на 2023 г. на него се падат 12% от световната морска търговия с петрол и 8% от търговията с втечнен природен газ. В Суецкия канал се наблюдава засилен трафик поради войната в Украйна, като от януари до ноември движението на петрол в южна посока се е увеличило с 46%. За този скок допринесоха и санкционираните руски петролни товари, които се пренасочват към Азия, което се отрази на традиционните маршрути към Европа и САЩ.

Ако корабоплаването по този маршрут стане по-рисковано, това ще постави предизвикателства пред Москва и ЕС. Европа, която разчита все повече на вноса на втечнен природен газ от Катар, преминаващ през Червено море, може да се сблъска с прекъсвания при заместването на потоците по тръбопровода, изключен от Москва миналата година.

Повишените транспортни разходи за петрол, газ и стоки могат потенциално да нарушат глобалната тенденция на намаляване на инфлацията.

Въпреки че повечето доставки продължават да се извършват през Суецкия канал, опасенията за потенциални смущения продължават. Слабото търсене продължава да бъде основна причина за безпокойство на енергийните пазари, като цените на петрола и природния газ в момента са под нивата отпреди нападението на Хамас. Международната агенция по енергетика намали прогнозата си за търсенето на петрол през четвъртото тримесечие, а мекото време в световен мащаб поддържа необичайно ниско търсенето на природен газ.

Петролните пазари може да останат нестабилни, особено ако възникнат проблеми в Ормузкия проток, който е важен за доставките на суров петрол от Близкия изток. Макар че конфликтът между Израел и Хамас засегна основно местните стокови потоци, всяка ескалация може бързо да промени ситуацията.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Икономиката на ОАЕ може драстично да се разрасне през 2024 година

Прогнозите са, че икономиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще нарасне с 5% през 2024 г., което е значително увеличение спрямо отчетения през миналата година ръст от 3.4%.

04.03.2024 12:29 1 мин. четене

Ето какво мисли милиардерът Рей Далио за настоящия фондов пазар

Рей Далио, основателят на Bridgewater, наскоро сподели своята гледна точка за сегашното състояние на фондовия пазар, като посочи, че не смята, че той е в балон.

04.03.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.