НАЧАЛО Други

Как противопоставянето на Тръмп срещу CBDC може да му донесе милиони избиратели

28.01.2024 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как противопоставянето на Тръмп срещу CBDC може да му донесе милиони избиратели

В неотдавнашните политически дискусии концепцията за дигитална валута на централната банка (CBDC) се превърна в главна тема, особено поради силната опозиция на бившия президент Доналд Тръмп.

По време на събитие на 18 януари Тръмп потвърди ангажимента си да предотврати създаването на CBDC, като го определи като заплаха за свободата. Основната идея зад CBDC включва разработването на дигитален долар от правителството, който се отличава с програмируеми атрибути.

Програмируемостта на CBDC предлага потенциални ползи, като например ефективно управление на пакетите за стимулиране; въпреки това се изразява загриженост относно свързаните с това рискове за неприкосновеността на личните данни и свободата.

Въвеждането на CBDC в Китай служи като предупредителен пример, при който правителството се стреми да използва програмируеми характеристики, за да упражнява контрол върху парите, като дори ги обвързва със социалния рейтинг на гражданите.

Това ниво на контрол е обезпокоително както за демократите, така и за републиканците, като според проучване на Cato мнозинството от американците се противопоставят на подкрепяния от правителството дигитален долар.

Тръмп стратегически се позиционира срещу CBDC, за да привлече свободолюбиви републиканци на първичните избори и демократи и независими, които се интересуват от неприкосновеността на личните данни, на общите избори. Това противопоставяне е в унисон с по-широките настроения срещу прекомерния правителствен контрол.

Появяват се предположения, че противопоставянето на Тръмп на CBDC може потенциално да бъде предвестник на приемането на Биткойн. За разлика от CBDC, Биткойн функционира по децентрализиран модел, като се противопоставя на правителствените манипулации и цензура.

Нарастващото население от собственици на дигитални активи, включително Биткойн, се превърна в забележителна политическа сила, като милиони американци притежават дигитални активи.

Ключови щати, в които се водят битки, като Ню Хемпшир, Невада, Охайо и Пенсилвания, имат значително население от собственици на дигитални активи. Проучване на Morning Consult показва, че 18% от гласоподавателите в тези щати притежават дигитални активи и мнозинството от тях е по-малко вероятно да подкрепят кандидат, който се противопоставя на криптоценностите.

Въпреки предишните критики на Тръмп по отношение на този клас активи, има доказателства, които предполагат промяна в позицията му. Възприемането на про-BTC програма би могло да позиционира Тръмп стратегически, осигурявайки си подкрепа от група гласоподаватели, към която администрацията на Байдън е била по-малко благосклонна.

Подкрепата на правото да се притежава Биткойн се разглежда като политически изгоден ход, който потенциално може да спечели на Тръмп милиони нови избиратели и финансова подкрепа.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.