НАЧАЛО Други

Как да открием най-добрата инвестиция по време на рецесия

октомври 13, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как да открием най-добрата инвестиция по време на рецесия

От юли 2022 г. насам финансовият пазар е нащрек, очаквайки икономически спад. Това безпокойство се дължи отчасти на инверсията на кривата на доходността, която често предвещава рецесии.

Инвеститорите са обезпокоени от по-ниската доходност на дългосрочните облигации. Към момента обаче рецесията не се е материализирала. Икономиката остава стабилна, с положителни корпоративни печалби и ниски нива на безработица.

Макар че непосредственото забавяне на икономическия растеж може да не е неизбежно, то е неизменна част от икономическия цикъл. Историята показва, че рецесиите, определяни като две последователни тримесечия на спад на БВП, се случват на всеки пет до десет години, въпреки че тази продължителност може да варира.

Предвиждането на точното време или тежестта на рецесията е предизвикателство. Често това става ясно едва в ретроспективен план или след като пазарът реагира на намаления растеж.

Проучването на представянето на различни инвестиции при минали спадове може да помогне за минимизиране на потенциалните загуби. В тази статия ще разгледаме инвестиционни стратегии за епохата на рецесия, като се фокусираме върху последните рецесии поради ограничените исторически данни.

Що се отнася до класовете активи, акциите обикновено са по-малко благоприятни по време на рецесии. Икономическите спадове водят до по-нисък ръст на приходите и печалбите, което води до спад в цените на акциите. При предишни рецесии акциите са имали отрицателна възвръщаемост, особено по време на световната финансова криза.

Инвестиционният стил е от значение. В исторически план акциите на компаниите с растеж са показали по-голяма устойчивост по време на рецесии поради по-високия ръст на приходите и по-силните баланси. По-големите компании обикновено се справят по-добре от по-малките, благодарение на стабилните приходи и диверсифицираните операции.

Факторите на собствения капитал предоставят друга перспектива. Тези характеристики надхвърлят стандартните показатели като сектор и пазарна капитализация и обясняват разликите в резултатите.

Акциите в сферата на здравеопазването и потребителските стоки са склонни да се представят добре по време на икономическа уязвимост, тъй като потребителите отдават приоритет на основни стоки като лекарства с рецепта и стоки от първа необходимост за домакинството.

Трябва ли да преразгледате портфолиото си поради възможността за рецесия? По принцип не е препоръчително да се правят драстични промени. Въпреки това разбирането на историческите пазарни резултати може да ви помогне да определите реалистични очаквания за това как биха могли да се справят вашите инвестиции при икономически спад.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

JPMorgan може да напусне Китай ако САЩ наредят

Изпълнителният директор на JP Morgan, Джейми Даймън, обсъди позицията на компанията си по отношение на бизнеса ѝ в Китай.

декември 2, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.