НАЧАЛО Регулации

Как липсата на глобални крипто регулации се отразява на пазарите

11.04.2024 17:15 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как липсата на глобални крипто регулации се отразява на пазарите

Пазарът на криптовалути, въпреки бързия си растеж и широкото приемане, работи в регулаторна среда, която в значителна степен не е пригодена за всички участници на пазара, за инвеститорите и за цялостната стабилност на крипто екосистемата.

Може да се каже, че в момента в повечето държави крипто пространството е “Дивия запад”. Въпреки това все повече регулатори предприемат действия и разработват правни рамки за пространството на дигиталните активи. Най-пресен пример за това е европейският MiCA, който бе приет през 2023 година и трябва да бъде имплементиран до края на тази година.

Регламентът на Европейския съюз за криптоактивите, който трябва да влезе в сила през 2024 г., все още не е насърчил деноминираните в евро крипто транзакции, според регулатора на ценните книжа на блока. Докато законът MiCA има за цел да подобри защитата на инвеститорите, стабилните монети придобиха популярност, съставлявайки над 60% от всички крипто транзакции.

Макар европейските и американските регулатори да предприемат по-сериозен подход към въвеждането на закони за криптовалутите, както и за предприятията, и финансовите институции, взаимодействащи с дигитални активи, още няма ясни правила за тях.

Към юни 2023 г. по-малко от 30 % от световните юрисдикции са инициирали регулации, отнасящи се до крипто секторът, според Т. Раджа Кумар, президент на Групата за финансови действия (FATF), в интервю за CoinDesk.

В тази статия, ще разгледаме многостранните въздействия на липсата на глобални крипто регулации върху пазарите.

Липсата на регулации и негативното въздействие върху крипто пазарите

Пазарна манипулация и измама

Децентрализираната природа на криптовалутите, съчетана с липсата на стабилен регулаторен надзор, създава среда, подходяща за манипулиране на пазара и измамнически дейности, вътрешна търговия и разпространение на невярна информация, които могат да изкривят пазарните цени и да подкопаят доверието на инвеститорите. целостта на цялата екосистема.

Рискове от пране на пари и финансови престъпления

Липсата на глобални регулации създава предпоставки за прането на пари, финансирането на тероризма и други финансови престъпления, улеснени от криптовалутите. Липсата на стандартизирани процедури KYC (Опознай своя клиент) и AML (борба с прането на пари) в борсите и юрисдикциите възпрепятства усилията за. откриване и предотвратяване на незаконни дейности.

Волатилност на пазара

Един от най-забележимите ефекти от липсата на всеобхватни регулации е сериозна нестабилност на крипто пазарите. Без ясни насоки за търговски практики, защита на инвеститорите и манипулиране на пазара, криптовалутите са податливи на внезапни колебания на цените, водени от спекулативна търговия и пазарни настроения.

Hесигурност на инвеститора

Липсата на последователни регулаторни рамки в различните страни допринася за несигурността на инвеститорите. Инвеститорите може да се поколебаят да навлязат на пазара или да отделят значителен капитал за криптовалути поради опасения относно правна неяснота, потенциални регулаторни репресии или риск от регулаторни санкции в бъдеще.

Предизвикателства за спазване на изискванията за бизнеса

Предприятията, свързани с крипто, включително борси, портфейли и доставчици на услуги, често са изправени пред предизвикателства при навигирането на различни регулаторни изисквания в различните юрисдикции. Това е голяма спънка за операциите на тези компании, което допълнително пречи на развитието на блокчейн и крипто екосистемата.

Задушаване на иновациите

Въпреки че регулаторният надзор е от съществено значение за защитата на инвеститорите и стабилността на пазара, прекалено рестриктивните или двусмислени регулации могат да задушат иновациите в крипто пространството. Предприемачите и разработчиците могат да бъдат възпрепятствани от стартиране на нови проекти или експериментиране с нововъзникващи технологии поради регулаторна несигурност и страх от несъответствие.

Заключение

Липсата на глобални крипто регулации създава значителни предизвикателства и рискове за пазарите и екосистемата на криптовалутите. От нестабилността на пазара и несигурността на инвеститорите до тежестта за спазване на правилата за бизнеса и разпространението на измамни дейности, липсата на унифицирани регулаторни рамки има далечни последици.

Тъй като крипто индустрията се развива, политиците, регулаторите и заинтересованите страни в индустрията трябва да работят съвместно, за да разработят последователни и ефективни регулаторни рамки, които балансират непрекъснатите иновации със защитата на инвеститорите и почтеността на пазара, само чрез съгласувани усилия за справяне с регулаторните пропуски и насърчаване на отговорни практики пазарите постигат устойчив растеж и легитимни в глобален мащаб.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Бразилия планира да регулира крипто сектора до края на 2024 година

В понеделник централната банка на Бразилия обяви, че ще въведе поетапно регулиране на криптоактивите и доставчиците на услуги за виртуални активи, като регулаторните предложения се очакват до края на тази година.

21.05.2024 12:00 2 мин. четене

Критичният момент за Биткойн и крипто индустрията наближава

Тъй като стойността на Биткойн продължава да се увеличава, а Уолстрийт следи зорко, крипто индустрията в САЩ е на ръба, тъй като тази седмица във Вашингтон се задава ключов вот.

20.05.2024 8:00 2 мин. четене

САЩ ще гласува за два законопроекта за крипто още другата седмица

Следващата седмица Камарата на представителите на САЩ ще гласува два важни законопроекта, H.R. 5403 и H.R. 4451, които биха могли да променят регулацията на дигиталните валути и ценни книжа.

19.05.2024 11:00 1 мин. четене

Венецуела спира всички операции за копаене на крипто

Венецуелското министерство на електроенергията реши да прекъсне всички операции за копаене на криптовалута от националната електрическа мрежа (SEN), за да управлява потреблението на енергия и да осигури стабилно електроснабдяване за гражданите, според доклад на AlbertoNews от 18 май.

19.05.2024 7:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.