НАЧАЛО Регулации

Как се отразяват европейски крипто закони върху пазарите

11.04.2024 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как се отразяват европейски крипто закони върху пазарите

Регламентът на Европейския съюз за криптоактивите, приет през 2023 г., който трябва да влезе в сила до края на годината, все още не е довел до увеличаване на деноминираните в евро крипто транзакции, според регулатора на ценни книжа на блока.

В доклад, публикуван в сряда, Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) отбеляза, че макар обявяването на регламента за пазарите на криптоактиви (MiCA) да не е довело до рязко нарастване на обемите в евро в момента, той притежава потенциал като катализатор на растежа, след като бъде приложен през 2024 г. Регламентът има за цел да засили защитата на инвеститорите в крипто сферата.

Търговският блок на 27-те държави беше сред пионерите във въвеждането на цялостна регулаторна рамка за криптоактивите. Законът за пазарите на криптоактиви обхваща регулации както за криптоактивите, така и за стабилните монети, като е предвидено разпоредбите за стабилните монети да влязат в сила шест месеца след останалите.

В световен мащаб обемът на търговията с фиатни към криптовалути е намалял от 30% през 2021 г. до 20% през 2023 г. поради крипто зимата, както е посочено в доклада.

Оттогава обаче пазарът се възстанови, отчасти благодарение на нарастващата популярност на стабилните монети – дигитални активи, обвързани с традиционни активи като националните валути, което улеснява корекциите на експозицията, без да се излиза от крипто екосистемата.

В доклада се подчертава, че приблизително 80% от транзакциите, включващи “on-ramps” и “off-ramps” – процесите на влизане или излизане от крипто средата – се извършват с помощта на щатски долар или южнокорейски вон. Въпреки въвеждането на MiCA, ролята на еврото остава незначителна, като съставлява едва 10% от тези транзакции, според доклада.

На стабилните монети се падат над 60% от всички крипто транзакции, както посочва ESMA в доклада си. Освен това се отбелязва, че приблизително 10 борси обработват около 90% от сделките, като най-голямата борса Binance отговаря за почти половината от световните обеми на търговия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Бразилия планира да регулира крипто сектора до края на 2024 година

В понеделник централната банка на Бразилия обяви, че ще въведе поетапно регулиране на криптоактивите и доставчиците на услуги за виртуални активи, като регулаторните предложения се очакват до края на тази година.

21.05.2024 12:00 2 мин. четене

Критичният момент за Биткойн и крипто индустрията наближава

Тъй като стойността на Биткойн продължава да се увеличава, а Уолстрийт следи зорко, крипто индустрията в САЩ е на ръба, тъй като тази седмица във Вашингтон се задава ключов вот.

20.05.2024 8:00 2 мин. четене

САЩ ще гласува за два законопроекта за крипто още другата седмица

Следващата седмица Камарата на представителите на САЩ ще гласува два важни законопроекта, H.R. 5403 и H.R. 4451, които биха могли да променят регулацията на дигиталните валути и ценни книжа.

19.05.2024 11:00 1 мин. четене

Венецуела спира всички операции за копаене на крипто

Венецуелското министерство на електроенергията реши да прекъсне всички операции за копаене на криптовалута от националната електрическа мрежа (SEN), за да управлява потреблението на енергия и да осигури стабилно електроснабдяване за гражданите, според доклад на AlbertoNews от 18 май.

19.05.2024 7:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.