НАЧАЛО Регулации

Едва 30% от юридсикциите по света са започнали да регулират криптовалутите

29.03.2024 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Едва 30% от юридсикциите по света са започнали да регулират криптовалутите

Към юни 2023 г. по-малко от 30 % от световните юрисдикции са инициирали регулации, отнасящи се до крипто секторът, според Т. Раджа Кумар, президент на Групата за финансови действия (FATF), в интервю за CoinDesk.

Раджа Кумар подчерта необходимостта от действия поради тази липса на внимание. Статистиката беше подчертана в неотдавнашния доклад за напредъка, оповестен в четвъртък и споделен с CoinDesk, в който се разглежда спазването на препоръките на FATF от страна на множество юрисдикции.

Докладът, озаглавенСтатус на изпълнението на препоръка 15 от членовете на FATF и юрисдикциите със съществено важна дейност по отношение на VASP“, се фокусира върху предложението юрисдикциите да засилят контрола върху рисковете от пране на пари и финансиране на тероризма, свързани с криптовалутите. В него се препоръчва да се лицензират или регистрират доставчиците на услуги за виртуални активи (VASP) и да се извършват задълбочени прегледи на техните операции, продукти и технологии.

Въпреки че препоръките на FATF не са задължителни, юрисдикциите, които не ги изпълняват, могат да бъдат изолирани в световен мащаб, да им бъде намален рейтингът на доверие и да бъдат включени в списъка за наблюдение на FATF.

Секторът на криптовалутите е белязан от проблеми с доверието и сигурността, включително хакерски атаки, предполагаеми връзки със Северна Корея и обвинения в улесняване на финансирането на тероризма.

По отношение на доклада Раджа Кумар заяви, че той служи като призив за действие, насочен към значителните рискове, породени от липсата на регулация, от която се възползват престъпници и терористи. Той сравни виртуалните активи с вода, която се стича към по-слабо регулирани юрисдикции, и подчерта значението на глобалната регулаторна сила.

Целта на доклада е да привлече конструктивно вниманието към този въпрос, като информира регулаторите и частния сектор за стандартите на FATF и международния характер на виртуалните активи.

В доклада се изтъкват случаи като участието на Корейската народнодемократична република (КНДР) в кражби на виртуални активи и пране на пари, както и нарастващото използване на криптовалути от терористични групи.

FATF настоява юрисдикциите да изпълнят изцяло препоръките ѝ, като оценява нивата на съответствие въз основа на различни критерии, като например приемане на законодателство, регистрация на VASP и действия по правоприлагане.

Спорното “правило за пътуванията” изисква от доставчиците на крипто услуги да събират и споделят информация за транзакции над определен праг.

В някои случаи, като Индия и Сингапур, оценките около спазването на препоръка 15 са в ход, докато други, като Аржентина, са извършили оценки на риска, но не са изпълнили други съответни критерии.

Северна Корея е включена в черния списък на FATF, а членството на Русия беше временно преустановено през февруари 2023 г.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Още една държава забрани копаенето на Биткойн

Наскоро китайското посолство напомни, че “Законът за забрана на добива на криптовалути и други виртуални активи” в Ангола официално е влязъл в сила.

21.04.2024 10:00 2 мин. четене

Американски сенатори искат да забранят алгоритмичните стабилни монети

Сенаторите Синтия Лумис и Кирстен Джилибранд съвместно предложиха нов законопроект, насочен към регулиране на стабилните монети, което отразява нарастващата спешност в Конгреса да се обърне внимание на регулаторния надзор върху дигиталните валути.

18.04.2024 11:00 2 мин. четене

Ще забрани ли Виетнам криптовалутите?

Министерството на правосъдието на Виетнам подчерта, че липсва конкретна правна рамка за регулиране на криптовалутите и виртуалните активи в страната, въпреки че те не са забранени.

14.04.2024 19:00 1 мин. четене

Как липсата на глобални крипто регулации се отразява на пазарите

Пазарът на криптовалути, въпреки бързия си растеж и широкото приемане, работи в регулаторна среда, която в значителна степен не е пригодена за всички участници на пазара, за инвеститорите и за цялостната стабилност на крипто екосистемата.

11.04.2024 17:15 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.