Home

Джером Пауъл даде отговор за потенциалното намаляване на лихвите

09.07.2024 17:17 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Джером Пауъл даде отговор за потенциалното намаляване на лихвите

Председателят на Федералния резерв (Фед) Джером Пауъл подчерта, че настоящите икономически данни не дават необходимата увереност, за да се предприеме намаляване на лихвените проценти.

Пауъл заяви, че макар да е постигнат известен напредък в контролирането на инфлацията, са необходими повече положителни данни, които да потвърдят, че инфлацията се движи устойчиво към целта на централната банка от 2%.

Той предупреди, че твърде бързото или твърде значителното намаляване на лихвените проценти може да подкопае усилията за контролиране на инфлацията.

Председателят на Фед изтъкна още рисковете от преждевременно намаляване на лихвените проценти, което потенциално би могло да обърне постигнатия до момента напредък. От друга страна, недостатъчното или ненавременно понижаване на лихвените проценти също би могло да породи рискове за икономиката и пазара на труда.

Последните данни показват, че инфлацията се забавя, но Пауъл и други служители на Фед остават предпазливи. Предпочитаният от Федералният резерв измерител на инфлацията се повиши с 2.6% за 12-те месеца до май, което е спад спрямо 7.1% през юни 2022 г. Пазарът на труда обаче представя смесени сигнали: макар че равнището на безработица е сравнително ниско – 4.1%, то се покачва през последните месеци, което усложнява процеса на вземане на решения.

Трейдърите спекулираха с възможността за понижение на лихвените проценти още през септември, но коментарите на Пауъл подсказват, че Федералният комитет по операциите на открития пазар (FOMC) все още не е готов да предприеме такъв ход. В продължение на една година Фед задържа лихвения си процент на рестриктивното равнище от 5.25% до 5.5%, като се стреми да балансира между икономическия растеж и контрола върху инфлацията.

Като цяло твърденията на Пауъл подчертават предпазливия подход на Фед, показвайки, че макар и да има признаци на подобрение, настоящите данни все още не подкрепят уверен ход към намаляване на лихвените проценти. Централната банка търси по-последователни и стабилни данни, за да се увери, че инфлацията върви по стабилен път към целевото равнище от 2%, преди да предприеме каквито и да било корекции на лихвените проценти.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Съдът разреши на Binance US да инвестира средства на клиенти в държавни ценни книжа

Американски съд одобри искането на Binance US да инвестира фиатни средства на клиенти, държани в BitGo, в американски държавни ценни книжа.

20.07.2024 13:10 1мин. четене

Ето коя технология не пострада при вчерашния глобален срив

С напредъка на света в дигиталната ера зависимостта от технологиите става все по-очевидна. Дигиталните инструменти и платформи вече играят решаваща роля във всичко – от комуникацията до бизнес операциите.

20.07.2024 12:00 2мин. четене

Главният изпълнителен директор на Binance апелира за търпение на фона на бичия цикъл на Биткойн

Поговорката “фондовият пазар възнаграждава търпеливите“ се простира отвъд традиционните финанси и важи и за сферата на криптовалутите.

20.07.2024 9:00 1мин. четене

Искате да се срещнете с Доналд Тръмп – ето колко Биткойн ще трябва да платите

Бившият президент Доналд Тръмп се стреми да получи значителен принос от своите поддръжници в областта на криптовалутите, като определи висока цена от $844,600 за лична кръгла маса на Биткойн конференцията 2024 в Нешвил.

20.07.2024 8:00 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.