Home

Япония иска да намали покупките на облигации – как това се отрази на йената?

14.06.2024 21:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Япония иска да намали покупките на облигации – как това се отрази на йената?

Централната банка на Япония реши да не променя основния лихвен процент, но каза, че ще намали покупките на държавни облигации, което предполага преминаване към по-строга парична политика.

Йената започна да отслабва спрямо долара и след това частично се възстанови, когато банката не предостави точни подробности за корекциите на облигациите, които купува.

Целта за овърнайт кол лихва от 0% до 0.1% беше поддържана от BOJ, което разочарова някои инвеститори, които търсеха по-ясна посока за бъдещи увеличения на лихвите.

Въпреки действията, предприети наскоро от Европейската централна банка и очакванията за адаптивна корекция от страна на Федералния резерв, Япония преминава във фаза на затягане.

Преди закупуването на държавни облигации за 6 трилиона йени ($38 милиарда) всеки месец, за да облекчи условията на паричния пазар, BOJ обяви намаление на лихвения процент след заседанието си през юни 2023 година.

Губернаторът Казуо Уеда намекна, че Банката на Япония ще намали покупките си, но не даде конкретни цифри, защото каза, че все още се правят изчисления.

Съгласно тази преразгледана политика обаче BOJ очаква притежанията на тези ценни книжа да намалеят, тъй като има много японски държавни облигации с падеж всеки месец.

Въпреки че имаше скорошни интервенции за закупуване на йени от държавата, валутата остава около най-слабите си нива от повече от тридесет години. Според анализаторите има шанс йената да се запази на тези нива, докато Банката на Япония не предприеме по-нататъшни увеличения на лихвените проценти, за да намали разликата с лихвите в САЩ.

Уеда подчерта предпазливия подход на BOJ към корекциите на политиката на фона на скорошното обезценяване на йената, подчертавайки бдителността на банката при наблюдение на инфлационния натиск.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Tornado Cash регистрира неочакван ръст на депозитите въпреки санкциите

Tornado Cash, крипто миксерът под санкции, отбеляза забележително увеличение на депозитите въпреки правните и регулаторните си проблеми.

19.07.2024 20:30 1мин. четене

Какво ще стане ако Джо Байдън се откаже от президентските избори в САЩ

Президентът Джо Байдън е изправен пред нарастващ натиск от страна на Демократическата партия да прекрати кандидатурата си за преизбиране след дебат с Доналд Тръмп.

19.07.2024 19:00 2мин. четене

Цените на златото тръгват надолу – каква е причината?

Цените на златото спаднаха с повече от 1.5% в петък, тъй като доларът се засили, а някои инвеститори прибраха печалби след неотдавнашното поскъпване на метала.

19.07.2024 18:00 1мин. четене

Китайският юан поскъпва спрямо американския долар, достигайки връх през юли

Напоследък китайският юан поскъпна спрямо щатския долар, като достигна най-високото си средно равнище за юли.

19.07.2024 17:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.