НАЧАЛО Други

Израел атакува Иран: Златото и петролът поскъпнаха

19.04.2024 8:11 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Израел атакува Иран: Златото и петролът поскъпнаха

Според източници, запознати с въпроса, Израел е извършил нападение срещу Иран. Това се случва след съобщенията на иранските държавни медии в началото на петък, в които се посочва, че иранските сили са унищожили безпилотни самолети след неотдавнашния удар на Иран по Израел с дрон.

Един от източниците информира Reuters, че САЩ не са участвали в атаката, но са били уведомени от Израел предварително. Иранските държавни медии съобщават за три експлозии в близост до военна база в Исфахан. Друг ирански официален представител заяви пред Reuters, че не е имало ракетно нападение, а по-скоро експлозиите са резултат от задействането на иранските системи за противовъздушна отбрана.

Иранската държавна телевизия заяви, че “три безпилотни самолета са били наблюдавани в небето над Исфахан малко след полунощ. Системата за противовъздушна отбрана е задействала и унищожила тези безпилотни самолети“. По-късно телевизията потвърди, че ситуацията в Исфахан се е нормализирала и не е имало наземни експлозии.

По-рано Израел заяви намерението си да отвърне на неотдавнашното нападение на Иран, включващо безпилотни самолети и ракети, което беше в отговор на предполагаем израелски удар по комплекса на посолството му в Сирия. По-голямата част от иранските безпилотни самолети и ракети бяха прихванати, преди да достигнат израелска територия.

Сред анализаторите и наблюдателите нараства загрижеността относно възможността конфликтът между Израел и Газа да ескалира в целия регион. Преди удара в петък иранският президент Ебрахим Раиси предупреди Израел, че Техеран ще даде “суров отговор” на всяко нападение на територията му.

Иран се обърна и към Съвета за сигурност на ООН, като призова да се предприемат стъпки за спиране на военните действия на Израел. Междувременно генералният секретар на ООН предупреди, че Близкият изток е изправен пред “момент на максимална опасност“.

Новината за нападението доведе до рязък спад на азиатските акции и доходността на облигациите в петък, докато активите, представляващи убежище, като златото и суровия петрол, нараснаха. Фючърсите на суровия петрол тип “Brent” поскъпнаха с 2% до $88.86 за барел, доларът укрепна повсеместно, цените на златото се повишиха с 1%, а фючърсите на S&P 500 спаднаха с 1%.

Държавната телевизия на Иран увери, че ядрените й съоръжения, в които Техеран твърди, че извършва мирна дейност, но които Западът подозира, че са насочени към създаване на оръжие, са останали невредими.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовите пазари в Европа, САЩ и Азия – какво трябва да знаем

Европейските акции се повишиха заедно с азиатските, водени от ралито на големите американски технологични компании, което тласна Уолстрийт до нов рекорд.

18.06.2024 14:30 2 мин. четене

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.