НАЧАЛО Други

Изкуственият интелект може да доведе до ядрена война според ООН

09.06.2024 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Изкуственият интелект може да доведе до ядрена война според ООН

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази тревога относно нарастващите рискове, породени от напредъка на AI, особено по отношение на ядрения конфликт.

Във видеоклип за конференцията на Асоциацията за контрол на въоръженията на САЩ Гутериш подчерта несигурната ситуация, пред която е изправено човечеството, докато страните ускоряват разработването на оръжия, увеличавайки глобалните заплахи.

Гутериш призова държавите с ядрено оръжие да започнат диалог и да се ангажират да не бъдат първите, които да ги използват. Той подчерта колко е важно AI да не участва във вземането на ядрени решения, отбелязвайки, че предпазните мерки срещу ядрената употреба са отслабнали след Студената война. Съществуват опасения, че нации като САЩ и Русия могат да се обърнат към изкуствения интелект, за да ускорят процесите на изстрелване на ядрени ракети.

Човечеството е на острието на ножа“, предупреди Гутериш. Той посочи, че ролята на AI в надпреварата във въоръжаването повишава опасността от ядрен конфликт. Той призова всички страни да гарантират, че решенията относно ядрените оръжия остават под човешки контрол.

През 2022 г. САЩ, Обединеното кралство и Франция потвърдиха своя ангажимент за човешки надзор при ядрени изстрелвания, докато Русия и Китай все още не са поели подобни ангажименти. Федерацията на американските учени съобщава за намаляване на глобалните ядрени арсенали от 70,300 през 1986 г. до 12,100 днес.

Предупреждението на шефа на ООН е в съответствие с опасенията на учените, които твърдят, че AI увеличава риска от ядрена война, като подобрява способностите на армията да открива и насочва ядрени сили. Бившият продуктов ръководител на Google Билавал Сидху предположи, че AI с отворен код може да позволи да се следи за такива зли намерения, което потенциално намалява рисковете.

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър също подчерта необходимостта от международно сътрудничество и регулиране за управление на рисковете от AI, сравнявайки значението на изкуствения интелект с това на ядрените оръжия, но отбелязвайки неговата непредсказуемост.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Пекин на 21 юни на тридневно посещение на фона на ескалиращото търговско напрежение между Европейския съюз и Китай във връзка с предложените мита върху вноса на електрически превозни средства.

22.06.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

22.06.2024 8:05 2 мин. четене

Основателят на SoftBank призна за грешка свързана с Nvidia, струвала на компанията над $150 милиарда

Масайоши Сон, основател на SoftBank Group, призна за значителна финансова грешка свързана с Nvidia.

22.06.2024 7:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.