НАЧАЛО Биткойн

Историята на мъжът, който открадна $3 милиарда в Биткойн и после ги загуби

октомври 24, 2023 8:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Историята на мъжът, който открадна $3 милиарда в Биткойн и после ги загуби

Джеймс Чжонг, известен още като Джими Джонг, млад компютърен ентусиаст, почти извърши един от най-значимите обири на криптовалута в историята. 

През 2012 г. Джонг идентифицира софтуерна уязвимост в незаконна платформа в тъмната мрежа, като пожъна около 50.000 BTC токена. Независимо от това, обширното разследване, напредналите технологии и изключителната работа на полицията в крайна сметка доведоха до задържането на Джонг, което доведе до втората по големина конфискация на финансови средства в историята на САЩ. Впоследствие той се призна за виновен и в момента излежава присъдата си в затвора.

Кой е Джими Джонг?

Джонг посещава Университета на Джорджия от 2008 г. до 2014 г., като специализира компютърни науки и се занимава с добив на Биткойн. За съжаление Джонг се бори с проблеми с алкохола и е замесен с наркотици като кокаин, според психиатричната му оценка, подробно описана в съдебните му документи, както съобщиха от Fortune. 

Разследването разкрива, че Джонг е един от първите разработчици, допринесли за усъвършенстването на Биткойн след създаването му през 2009 г. Макар че приносът му е бил сравнително скромен, той е предоставил ценни сведения на първите разработчици. По изненадващ начин това лице, което е изиграло роля в развитието на Биткойн, в крайна сметка се превръща в един от най-известните крадци на Биткойн в историята.

Какво е направил Джими Джонг?

През 2012 г. той се натъква в тъмната мрежа на сайт, наречен Silk Road (Пътят на коприната) – пазар, известен с улесняването на незаконни транзакции, предимно с наркотици, по време на функционирането си от 2011 до 2013 г. 

Преди края на Silk Road Джонг, търсещ кокаин в платформата, вече е заграбил Биткойн токени на стойност изумителните $3.5 милиарда. Според прокуратурата на САЩ той се е възползвал от недостатък, откривайки, че чрез двойно кликване върху бутона за изтегляне може да получи два пъти по-голяма сума от предвидената. Това му е позволило да натрупа около 50,000 BTC чрез повече от 140 транзакции в поне девет акаунта в Silk Road.

Как е бил заловен?

Първоначално хакерската атака от 2012 г. е проучена от служители на данъчната служба, но анонимният характер на криптовалутата възпрепятства значителния напредък. Случаят обаче се възобновява, когато Джонг съобщава за кражбата на криптовалута на стойност хиляди долари на службите за спешна помощ в Атина, щата Джорджия. 

Chainalysis, компания за блокчейн анализи, проследи дигиталните портфейли, съдържащи откраднатите активи от Silk Road, разкривайки самоличността на Джонг, когато той прехвърли Биткойн токени на стойност $800 на крипто борса.

Тази информация накара данъчната служба да се свърже с полицейското управление на окръг Атина-Кларк, което катализира разследването. При операцията в жилището на Джонг са открити важни доказателства, включително компютър, съхраняващ откраднатите Биткойн токени, и сейф с благородни метали, пари в брой, физически BTC и портфейл, съдържащ Биткойн токени от обира по Silk Road през 2012 г.

Конфискация и присъда

Правителството конфискува приблизително 51,680.32 BTC на стойност над $3.4 милиарда по онова време, като това е най-голямото изземване на криптовалута в историята на Министерството на правосъдието на САЩ и второто по големина финансово изземване в историята. 

През 2022 г. Джонг доброволно предаде допълнителни Биткойн токени и се призна за виновен по обвинение в телеграфна измама.

Къде е Джими Джонг сега?

Юридическият екип на Джонг се стреми да намали присъдата му, като се позовава на бурно възпитание, трудности в детството и тормоз от страна на възрастните. Те твърдят, че той не е имал система за подкрепа. 

Освен това юристите твърдят, че действията му не са навредили на правителството, тъй като получените от него Биткойн токени са довели до печалба, като са стрували значително по-малко, ако са били конфискувани от Silk Road през 2015 г.

Прокурорът на Съединените щати за Южния окръг на Ню Йорк обяви, че Джеймс Джонг е осъден на една година и един ден затвор. От 14 юли 2023 г. той излежава присъдата си във федералния затворнически лагер в Монтгомъри, Алабама.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн премина $39,000 – Бичи вълнения сред инвеститорите

Стойността на Биткойн (BTC) надхвърли $39,000, като това е първото ѝ изкачване до това ниво от април 2022 г. насам.

декември 3, 2023 11:00 1 мин. четене

Биткойн: 80% от притежателите са на печалба – какво следва?

Последните анализи на данни за Биткойн (BTC) разкриват значителен ръст на неговата рентабилност, която достига най-високите си нива от близо две години.

декември 3, 2023 9:00 2 мин. четене

Биткойн може да блесне този месец – ето защо

Биткойн преодоля още една ценова бариера на 1 декември, достигайки върхови стойности от $38,800. Ако Биткойн следва установения си осемгодишен тренд от 2015 г. насам, има потенциал за положително затваряне на 2023 г.

декември 2, 2023 19:00 1 мин. четене

Биткойн може да се изстреля до $125,000 още следващата година според ново проучване

Биткойн постоянно се приближава към дългоочакваното четвърто халвинг събитие, което е планирано за 17 април 2024 г.

декември 2, 2023 7:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.