НАЧАЛО Други

Исторически срив на долара предстои според Питър Шиф

03.12.2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Исторически срив на долара предстои според Питър Шиф

В разгара на стремежа на алианса БРИКС да се откаже от зависимостта си от щатския долар икономистът Питър Шиф направи забележителна прогноза за бъдещето на валутата.

Шиф изрази мнението си за съдбата на долара чрез X (бившия Twitter), като подчерта предстоящия спад, пред който е изправен.

Посланието на Шиф беше директно: “Щатският долар е на ръба на значителен спад.” Той подчерта, че тези промени ще окажат значително влияние върху икономиката на САЩ, определяйки събитията като потенциална “катастрофа” със значителни последици.

През 2023 г. икономическият съюз БРИКС значително разшири усилията си за намаляване на глобалната зависимост от щатския долар. Тази промяна е в съответствие с геополитическите обстоятелства, които очертават предизвикателно бъдеще за валутата.

Сред инициативите, насърчаващи дедоларизацията в рамките на алианса БРИКС, икономистът Питър Шиф предвижда “исторически крах” за щатския долар. По-конкретно, Шиф използва платформата, за да изложи прогнозата си за бърз и силен спад, който според него ще се отрази значително на Федералния резерв, предизвиквайки рязко повишаване на инфлацията, лихвените проценти и безработицата.

Неотдавнашният доклад на CNN показва низходяща тенденция за щатския долар, отбелязвайки най-слабия месец през 2023 г. В доклада се посочва загуба от 3.7% спрямо шестте основни световни валути, което сигнализира за тревожно представяне на долара през тази година.

Решаващ елемент, допринасящ за тази промяна, са стратегическите планове на алианса БРИКС за насърчаване на местните валути в търговските разплащания. Едновременно с това се полагат усилия за създаване на алтернативна валута, която да ускори намаляването на глобалната доминация на щатския долар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Nvidia достигна размерите на целия фондов пазар в Германия

След скорошния доклад на Nvidia и рязкото увеличение на покупките на акции, пазарната капитализация на производителя на чипове се увеличи до впечатляващите $1.91 трилиона.

22.02.2024 21:40 2 мин. четене

Нови прогнози за цените на петрола

Тенденциите в ценообразуването на петрола и бензина се характеризират с ясно изразени сезонни тенденции, които обикновено се повишават след началото на годината и се запазват до летните месеци.

22.02.2024 20:00 3 мин. четене

БРИКС: Финансовият упадък на САЩ ще бъде в полза на съюза

Бившият главен икономист на МВФ Оливие Бланшар алармира, че Съединените щати са изправени пред тежка фискална криза поради нарастващия дефицит по дълга, който вече надхвърля $34 трилиона.

22.02.2024 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.