НАЧАЛО Други

Ирак твърдо се противопоставя на OPEC+ да се намали производството на петрол

13.05.2024 3:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ирак твърдо се противопоставя на OPEC+ да се намали производството на петрол

В събота министърът на петрола на Ирак заяви, че страната е осъществила адекватно доброволно намаляване на производството на петрол и няма да приеме допълнителни съкращения, предложени от ОПЕК+ на предстоящата среща в началото на следващия месец.

Източници, запознати с въпроса, съобщиха на Reuters, че OPEC+, включваща Организацията на страните износителки на петрол, Русия и други производители извън OPEC, може да удължи някои доброволни съкращения на добива, ако търсенето не се възстанови.

В отговор на репортерско запитване относно позицията на Ирак за удължаване на доброволните съкращения на OPEC+ на срещата от 1 юни Хаян Абдул Гани заяви: “Ирак вече е ограничил добива в достатъчна степен и няма да се съгласи на допълнителни съкращения.”

Остава неясно обаче дали изявлението на Абдул Гани означава несъгласие с удължаването на доброволните съкращения – позиция, която противоречи на широко разпространените очаквания за удължаване на срока – или просто отхвърля всякакви нови съкращения.

Той направи тези забележки по време на конференция за лицензиране на нефт и газ в Багдад. Въпреки многократното потвърждение от страна на Ирак, че се придържа към доброволните съкращения, първоначално набелязани от OPEC+ през 2023 г., страната е надвишила квотата си за добив с кумулативно 602,000 барела на ден през първите три месеца на 2024 г., както бе съобщено от OPEC+ в петък.

Групата уточни, че Багдад се е ангажирал да компенсира това свръхпроизводство с допълнителни съкращения през останалата част от годината.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.