НАЧАЛО Други

Идва ли икономическо сътресение? Банката на Канада предупреди, че съществува риск от корекция

12.05.2024 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Идва ли икономическо сътресение? Банката на Канада предупреди, че съществува риск от корекция

Управителят на Банката на Канада Тиф Маклем предупреди за рисковете, произтичащи от продължаващото приспособяване към по-високи лихвени проценти и потенциални икономически сътресения.

В речта си при представянето на годишния доклад на централната банка за финансовата стабилност Маклем отбеляза, че макар различни заинтересовани страни да са предприели активни стъпки за адаптиране към по-високите лихвени проценти и икономическата несигурност, все още съществуват рискове за финансовата стабилност.

Прекалено високите оценки на активите може да не отразяват правилно рисковете за икономическите перспективи и поради това да увеличават вероятността от хаотична корекция на цените“, се казва в доклада.

Една от областите, които будят безпокойство, е въздействието на по-високите лихвени проценти върху обслужването на дълга на домакинствата, особено като се има предвид, че много ипотечни кредити подлежат на подновяване при значително по-високи лихвени проценти. Освен това нараства стресът сред наемателите и се увеличават процентите на просрочените задължения по кредитни карти и автомобилни заеми за домакинствата без ипотека. В доклада се изтъква намаляването на финансовата гъвкавост на домакинствата и предприятията поради по-високите разходи за обслужване на дълга, което ги прави по-уязвими при икономически спадове.

Въпреки тези предизвикателства данните сочат, че домакинствата разполагат с гъвкавост, за да продължат да обслужват дълговете си при по-високи лихвени проценти, отчасти благодарение на спестяванията и увеличените доходи. Докладът обаче предупреждава, че корекциите на цените могат да бъдат значителни и резки, ако очакванията за динамиката на лихвените проценти или икономическите перспективи се променят значително.

 

Възможността за намаляване на лихвените проценти се следи отблизо от паричните пазари, като очакванията са за едно намаление през юни и за още едно през юли. Маклем заяви, че централната банка се приближава до момент, в който може да се обмисли намаляване на лихвените проценти, но се въздържа да представи конкретен график.

В доклада бяха изтъкнати и рисковете, свързани с прекомерно високите оценки на активите, особено в сектора на търговските недвижими имоти. Той отбеляза, че не всички мениджъри на активи са коригирали оценките в балансите си, което предполага потенциал за допълнителни корекции в бъдеще.

Като цяло, въпреки че канадската финансова система остава устойчива, продължаващите корекции към по-високи лихвени проценти и потенциалните шокове създават значителни рискове за стабилността, което изисква постоянна бдителност и проактивни мерки от всички заинтересовани страни.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Криптовалутите никога няма да заменят долара според експерти

Тъй като икономиката на САЩ показва признаци на влошаване с нарастващи показатели за дълга, щатският долар е изправен пред сериозни предизвикателства.

18.05.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и Китай укрепват съюза си, представяйки единен фронт срещу политиките на САЩ.

18.05.2024 16:00 2 мин. четене

Ето коя криптовалута използват американските банки за токенизация

Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), известна като най-голямата система за сетълмент в света, си партнира с блокчейнът, предоставящ оракулски услуги – Chainlink (LINK), за да завърши пилотна програма, включваща няколко големи банкови институции в САЩ.

18.05.2024 15:00 1 мин. четене

ООН прогнозира подобряване на световната икономика

В четвъртък Организацията на обединените нации (ООН) съобщи за подобрени перспективи за световната икономика в сравнение с предишната си прогноза от януари.

18.05.2024 13:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.