НАЧАЛО Други

Инфлацията в САЩ нарасна до 3.7%, надхвърляйки очакванията

септември 13, 2023 15:42 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инфлацията в САЩ нарасна до 3.7%, надхвърляйки очакванията

Инфлацията в САЩ, измерена чрез промяната в индекса на потребителските цени (ИПЦ), нарасна до 3.7% на годишна база през август спрямо 3,2% през юли, съобщи в сряда Бюрото за трудова статистика на САЩ (BLS).

Този показател надхвърли пазарните очаквания от 3.6%. Като първоначална реакция на новината щатският долар поскъпна.

От средата на юли насам щатският долар (USD) се представя по-добре от конкурентите си, тъй като публикуваните макроикономически данни подчертават сравнително оптимистичните резултати на американската икономика и затегнатите условия на пазара на труда.

В последната си публична изява на симпозиума в Джаксън Хоул на 25 август председателят на Федералния резерв (ФЕД) Джером Пауъл потвърди, че ФЕД е готов да повиши допълнително основния лихвен процент, ако това е необходимо.

“Инфлацията остава твърде висока, процесът на понижаване на инфлацията все още има да извърви дълъг път, дори и при по-благоприятните последни показания”, заяви Пауъл.

Данните за индекса на потребителските цени в САЩ могат да променят начина, по който пазарите оценяват перспективите за лихвените проценти на Фед, и да окажат значително влияние върху оценката на щатския долар.

От Barclays очакват Фед да повиши основния си лихвен процент още веднъж през тази година – с четвърт процентен пункт, след като за 16 месеца го повиши с 5.25 пункта. Това е най-агресивната му кампания за борба с инфлацията от четири десетилетия насам.

Някои икономисти очакват ФЕД да запази лихвените проценти стабилни на заседанието следващата седмица, но да ги повиши отново през ноември.

Въпреки че увеличението на заплатите напоследък започна да изпреварва инфлацията, много американци казват, че не усещат ползите от това.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Две дългосрочни инвестиции от портфолиото на Майкъл Бъри

Майкъл Бъри, известният американски инвеститор, получи широко признание за забележителната си прозорливост при предсказването на кризата с високорисковите кредити през 2008 г.

септември 26, 2023 14:00 3 мин. четене

Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

Цените на петрола претърпяха минимални промени по време на волатилна търговска сесия в понеделник. Това се дължеше на облекчаването на ограниченията върху горивата от страна на Русия и на опасенията на инвеститорите относно въздействието на повишените лихвени проценти върху търсенето.

септември 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Amazon инвестира $4 милиарда в AI стартъп

Amazon.com Inc. възнамерява да инвестира до $4 милиарда в Anthropic, с което показва амбицията си да играе важна роля в областта на генеративния изкуствен интелект.

септември 26, 2023 11:00 2 мин. четене

Предстоящият ръст на глобална ликвидност ще даде сериозен тласък на криптовалутите – Раул Пал

Бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Раул Пал предположи, че предстоящото нарастване на глобалната ликвидност е в състояние да предизвика вълна от активност в сферата на криптовалутите.

септември 26, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.