НАЧАЛО Други

Инфлацията в еврозоната – предупреждение от ръководителя на централната банка на Австрия

09.06.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инфлацията в еврозоната – предупреждение от ръководителя на централната банка на Австрия

Робърт Холцман, член на Европейската централна банка (ЕЦБ), изрази предпазливост относно тълкуването на неотдавнашното намаление на референтния лихвен процент на банката като окончателен ход към по-ниски разходи за заеми.

Тази седмица ЕЦБ намали лихвата си по банковите депозити от 4.0% на 3.75%, в отговор на разочароващите данни за заплатите и инфлацията.

Въпреки това Холцман, който оглавява централната банка на Австрия и беше единственият несъгласен сред 26-членния Управителен съвет на ЕЦБ, подчерта, че бъдещата посока на лихвените проценти остава несигурна и зависи от данни.

Холцман сподели своята гледна точка по време на интервю за австрийското радио, заявявайки, че макар намаляването на лихвените проценти да изглежда като стъпка към облекчаване, то не ангажира ЕЦБ с конкретен път.

Той подчерта важността на поддържането на гъвкавост, за да се избегне затварянето в определен курс на действие. Решението дали лихвите да бъдат намалени допълнително ще зависи от различни икономически показатели.

Ключов фактор при бъдещите решения ще бъде разликата в лихвените проценти между ЕЦБ и Федералния резерв на САЩ. Холцман отбеляза, че ако Фед не продължи с очакваните намаления на лихвените проценти, това може да повлияе негативно на еврото спрямо долара, като потенциално увеличи инфлацията в еврозоната.

Крайната цел на ЕЦБ е да свали инфлацията до целта си от 2%, крайъгълен камък, който Холцман се надява да бъде постигнат до 2026 г., при условие че няма допълнителни икономически сътресения.

Текущите данни показват, че инфлацията в еврозоната се повишава до 2.6% през май от 2.4% през април, което е сигнал за продължаващи предизвикателства при стабилизиране на цените.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

22.06.2024 8:05 2 мин. четене

Основателят на SoftBank призна за грешка свързана с Nvidia, струвала на компанията над $150 милиарда

Масайоши Сон, основател на SoftBank Group, призна за значителна финансова грешка свързана с Nvidia.

22.06.2024 7:00 1 мин. четене

Срив на крипто акциите на фона на пазарната корекция

Крипто акциите са в низходяща тенденция заедно с дигиталните активи, което се дължи на негативните макроикономически фактори и мечите пазарни настроения.

22.06.2024 6:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.